Václav Cerný
NOS Voetbal

Op onheilsplek in Volendam heeft Ajax-belofte Cerný de angst overwonnen

Na zes wedstrijden bij Jong Ajax maakte Václav Cerný woensdag, na ruim een jaar afwezigheid, zijn rentree in Ajax 1 in het bekerduel met Go Ahead Eagles (3-0). En hoewel hij al enige tijd pijnvrij op het trainingsveld staat, had hij het vijf dagen voor die wedstrijd heel zwaar. Cerný moest met Jong Ajax op bezoek bij FC Volendam.

Daar, op het veld van het Kras Stadion, ging het op 26 oktober 2017 goed mis. Ajax speelde in Volendam een bekerwedstrijd tegen de Amsterdamse amateurclub De Dijk, dat moest uitwijken omdat het eigen complex niet aan de KNVB-eisen voldoet.

"Dat was heel toevallig dat we, precies een jaar later, met Jong Ajax in Volendam moesten spelen. Op het veld waar ik de blessure heb opgelopen."

Václav Cerný raakt geblesseerd in het duel met De Dijk

Cerný maakte die woensdagavond tegen De Dijk kort na rust de 0-4, maar een kwartier later sloeg het noodlot toe. Hij scheurde de voorste kruisband in zijn rechterknie af.

Na een revalidatie van bijna een jaar wilde Cerný in eerste instantie helemaal niet spelen op dat veld. En daarom overlegde hij het met Jong Ajax-trainer Michael Reiziger, die het volledig begreep en de keus aan Cerný liet.

Het was echt moeilijk. Ik zat echt te denken: zal ik die wedstrijd gaan spelen of niet?

Václav Cerný

"Het was echt moeilijk. Ik zat echt te denken: zal ik die wedstrijd gaan spelen of niet? Maar op een gegeven moment dacht ik ook: ik train al drie maanden pijnvrij op het veld. Ik voel me fijn, ik voel me lekker. Het kan weer een wedstrijd zijn. Misschien wel negentig minuten", vertelt Cerný.

De 21-jarige dribbelaar trekt veel op met Daley Sinkgraven, die ook op de weg terug is na een vervelende knieblessure. Ze vinden veel steun bij elkaar. "Ik had het er ook met Daley Sinkgraven over. Hij zei iets moois: 'Je kan de angst overwinnen als je daarheen gaat. Juist naar die plek. Minuten maken en bijvoorbeeld scoren of gewoon goed spelen'. En naar hem heb ik geluisterd. Ik heb gezegd: oké, ik ga spelen. En met overtuiging ging ik die wedstrijd in."

Daley Sinkgraven en Václav Cerný te midden van Peter Bosz na de verloren Europa League-finale in 2017

Jong Ajax verloor met 3-1, maar Cerný speelde goed en maakte een schitterend doelpunt. "Persoonlijk was het daarom een overwinningsgevoel. Want ik zat er echt mee. Ik was superblij dat ik het had gedaan en ik speelde een prima wedstrijd."

Hollandse nuchterheid

Nu de pijn weg is en de angst voor een nieuwe blessure uit zijn hoofd is verdwenen, kan Cerný vooruitkijken. Hij denkt er zeker niet makkelijk over. Nu hij vijf jaar in Nederland woonachtig is, spreekt hij niet alleen de Nederlandse taal zonder problemen, ook de Hollandse nuchterheid is tot hem doorgedrongen.

In een jaar tijd is er ontzettend veel veranderd binnen de club. Cerný moet straks de concurrentiestrijd aangaan met Dusan Tadic, Hakim Ziyech en David Neres. Niet de minsten.

Václav Cerný (r) in actie tegen Go Ahead Eagles

"Ik moet realistisch zijn. Dat is het belangrijkste. Zo ben ik. Ik zei woensdag na de wedstrijd ook: 'Dit team loopt goed, we maken veel goals. Hakim, Dusan en David spelen erg sterk. Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ik terugkom van een zware blessure en ik heb gezien hoe hun niveau is op het veld'."

"Ze spelen hartstikke goed. Ik moet echt mijn best doen om met hun de strijd aan te gaan. En zover ben ik op dit moment nog niet", beseft hij.

"Ik zit dicht tegen mijn oude niveau aan. Het voelde wel heel apart woensdag. Na een jaar stond ik weer in de Arena. En ik wilde te graag. Op trainingen merk ik dat het anders is. Ik sta er beter voor dan voor mijn blessure. Lichamelijk ben ik fit, mijn snelheid is goed en mijn lichtvoetigheid is gebleven. Ik ben dichtbij, maar er zijn nog wel dingen die automatisch moeten gaan."

"Ik heb bijna een jaar geen bal aangeraakt. Er zijn veel dingen waar ik nog aan moet wennen. Geloof me. Maar het is nu geen excuus meer", benadrukt Cerný.

"Weet je? Ik heb het voetballen zo erg gemist. Ik wil nu vooral genieten dat ik weer dagelijks op het veld kan staan. Ik wil gewoon beter worden en plezier maken. En als ik plezier heb, dan zien de trainers dat. Misschien kan ik dan na de winterstop of misschien zelfs nog voor de winterstop belangrijk zijn voor het team."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl