Karl-Heinz Rummenigge , de voorzitter van Bayern München
NOS Voetbal

'Grote Europese voetbalclubs werken aan Super League'

Zestien grote Europese clubs zijn in een vergevorderd stadium om in 2021 een eigen Super League te beginnen. Met dat nieuws komen zaterdag diverse toonaangevende media in Europa, waaronder NRC Handelsblad. Zij baseren hun verhaal op documenten die naar klokkenluiderwebsite Football Leaks zijn gelekt.

Elf clubs hebben het initiatief genomen om een eigen competitie te beginnen: Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Chelsea, Arsenal, Juventus, Paris Saint-Germain, Manchester City, Liverpool en AC Milan. Naar verluidt zijn Bayern München en Real Madrid de stuwende krachten achter het plan.

Volgens het Duitse blad Der Spiegel zou Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge hebben laten onderzoeken of Bayern München uit de Bundesliga én de Champions League zou kunnen stappen en wat de consequenties zijn van toetreding tot een Europese topcompetitie.

Geen Nederlandse clubs

De Super League telt zestien deelnemers want ook Atlético Madrid. Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Internazionale en AS Roma willen graag meedoen. Die zestien clubs zouden dan niet meer deelnamen aan de UEFA-competities zoals de Champions League en de Europa League. Nederlandse clubs worden in de stukken niet genoemd.

Het toernooi krijgt eigen scheidsrechters, eigen sancties op overtredingen en eigen financiële regels. Eind juni volgend jaar moeten de uitzendrechten voor drie seizoenen verkocht zijn.

Inmiddels heeft Bayern München in een persverklaring afstand genomen van de publicaties. "Zolang ik voorzitter ben, zal Bayern deel uitmaken van de Bundesliga en de competities zoals die georganiseerd worden door de UEFA", zegt Karl-Heinz Rummenigge.

Infantino hielp topclubs, FIFA ontkent

Via Football Leaks kwam ook naar buiten dat de huidige FIFA-voorzitter Gianni Infantino zich sterk maakte voor Paris Saint-Germain en Manchester City toen die clubs gestraft dreigden te worden voor fraude. Dat gebeurde toen Infantino nog bij de Europese voetbalbond UEFA werkzaam was. Infantino zou geheime ontmoetingen met de clubs hebben gehad en daarin vertrouwelijke informatie hebben gedeeld.

FIFA wijst alle beschuldigingen van de hand. De voetbalbond schrijft dat "enkele media de waarheid verdraaien in een gerichte poging om de leiding bij de FIFA en voorzitter Infantino en secretaris-generaal Fatma Samoura in het bijzonder, te ondermijnen."

Op de specifieke beschuldigingen over een helpende hand aan City en PSG gaat de voetbalbond in de verklaring niet in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl