ANP

Het nieuws dat de Formule 1 positief staat tegenover een terugkeer naar het circuit van Zandvoort, is in de kustplaats met enthousiasme ontvangen. Inwoners zouden graag zien dat er weer races worden verreden tussen de duinen in Noord-Holland. "Voor het dorp is dit prachtig", zegt een van hen tegen de NOS.

De Telegraaf meldde vanochtend dat de eigenaar van de Formule 1 het circuit van Zandvoort een aanbod heeft gedaan. Het doel is om er in 2020 een grand prix te organiseren.

De eigenaar van de racebaan, Prins Bernhard van Oranje, wilde er voor de camera van de NOS niet al te veel over kwijt. De onderhandelingen zijn nog in volle gang. Hij zei wel dat de kans op Formule 1-races in Zandvoort groter is geworden, en "waar een wil is, is een weg".

Inwoners van Zandvoort zien een grand prix in hun dorp in ieder geval wel zitten:

Zandvoort ziet het wel zitten, een terugkeer van de grand prix

Zo denken inwoners van de badplaats er ook over. "Gezellig", "geweldig" en "ongekend" zijn de reacties op straat. "De Zandvoorters kennen dit nog van vroeger", vertelt een man. Tussen 1948 en 1985 werd op het circuit 34 keer de Nederlandse grand prix verreden.

Over de grote aantallen bezoekers die op zo'n evenement afkomen, maken de meeste Zandvoorters zich geen zorgen. "Daar moeten we geen probleem van maken. We zijn al bekend met drukke weekenden."

In de zomermaanden komen er in weekenden met mooi weer gemiddeld zo'n 60.000 mensen naar Zandvoort, door marketingbureau's ook wel Amsterdam Beach genoemd. Afgelopen voorjaar trokken de Racedagen met coureur Max Verstappen ruim 100.000 bezoekers.

Pendelbussen en parkeren op afstand

Bij dat laatste evenement stonden er wel enorme files in en naar Zandvoort. De infrastructuur is niet berekend op zoveel mensen, merken sommige inwoners op.

In het haalbaarheidsonderzoek dat de gemeente en het circuit lieten uitvoeren, kwam eveneens naar voren dat de bereikbaarheid van het circuit beter moet.

"Gebruik van parkeren op afstand en de inzet van pendelbussen lijkt essentieel", staat in het rapport. "Het is namelijk niet mogelijk om alle bezoekers met de trein en auto op tijd Zandvoort in en uit te krijgen."

Maar de logistieke problemen zijn niet onoverkomelijk, concludeert onderzoeksbureau Decisio. Ook organisatorisch en technisch zou de terugkeer van de Formule 1 mogelijk moeten zijn, al zijn miljoenen-investeringen noodzakelijk.

Ook het verouderde circuit zal flink verbouwd moeten worden, denkt NOS-analist en oud-F1-coureur Jan Lammers.

'Tachtig procent van de verbouwingen aan het circuit is cosmetisch'

De reacties op straat zijn veelal positief, maar er zijn ook inwoners tegen de terugkeer van de Formule 1. Zij vinden dat de races te veel lawaai veroorzaken. In het naburige Bloemendaal zijn politici vanwege de mogelijke verkeersdrukte geen voorstander van een grand prix langs de kust.

De meeste politici in Zandvoort zijn dat wél. De gemeente is enthousiast en wil een steentje bijdragen, mogelijk ook financieel. Ook de lokale fractie van GroenLinks ziet de economische meerwaarde van het evenement. Helemaal als bezoekers op de fiets komen en niet uit plastic bekertjes drinken, zegt fractievoorzitter Karim el Gebaly.

Nu de terugkeer van de Formule 1 wat dichterbij is, komen de herinneringen aan de vroege jaren 80 terug. "Vroeger ging ik kijken en klom ik over het hek van het circuit heen", zegt een inwoner tegen NH Nieuws, "maar ik denk dat ik straks de televisie aanzet."

STER reclame