AFP
NOS Nieuws

Woestijnstad Agadez is boos op de EU

  • Albert Bos

    politiek verslaggever

  • Albert Bos

    politiek verslaggever

Aan de rand van de Sahara doemt vanuit het niets een stad op: Agadez. Van oorsprong een karavaanstad in het Noord-Afrikaanse Niger leefde het eeuwenlang van migranten. Die trokken vanaf daar het niemandsland van de Sahara in.

Onder druk van de Europese Unie is de stroom migranten nu grotendeels opgedroogd. Daardoor zitten veel inwoners van Agadez zonder inkomsten.

Zij die in Agadez een einde moesten maken aan illegale migratie, verwachten daar iets voor terug. Dat is de boodschap van de sultan van Agadez aan minister Blok van Buitenlandse Zaken, die deze week in Niger was.

Migrantenstroom Agadez droogt op, hoe kan dat?

De beelden van vrachtwagens vol migranten die vanuit Agadez richting Libië en de Middellandse Zee trokken, dateren van twee jaar geleden. Inmiddels is het aantal migranten op de route via de woestijnstad met bijna 80 procent afgenomen.

Dat brengt een ander probleem met zich mee: inkomstenderving. Zo'n 6000 inwoners van Agadez waren financieel afhankelijk van migranten. Slechts een paar honderd mensen hebben nieuw werk gevonden.

Wat moeten de anderen doen in de woestijnstad? "Landbouw, artistieke projecten of toerisme", oppert Blok. "Bij al dat soort activiteiten willen we ze ondersteunen." Maar het ligt niet bepaald voor de hand: artistieke projecten in het armste land ter wereld, toerisme in een gebied met een negatief reisadvies en landbouw in de woestijn.

Dat de stroom migranten niet meer via Agadez loopt, betekent overigens niet dat er een einde is gekomen aan migratie in Noord-Afrika. De route is grotendeels verlegd, via Algerije en Marokko. Zo hopen migranten alsnog de oversteek te wagen naar Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl