ANP

Patrick Roest is het schaatsseizoen uitstekend begonnen. Bij de kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekerwedstrijden in Thialf verbeterde hij het baanrecord van Sven Kramer op de 5.000 meter en boekte daarmee zijn eerste aansprekende zege van het seizoen: 6.08,98.

Het oude record van Kramer stond op 6.09,65. Door zijn overwinning leidt Roest het vijftal dat bij de eerste wereldbekerwedstrijden mag uitkomen op de vijf kilometer.

Roest klopt Kramer in baanrecord Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In een rechtstreeks duel met Roest klokte Kramer 6.17,09, waarmee hij derde werd. Dat was genoeg voor een startbewijs bij de wereldbekerwedstrijden. Ook Jorrit Bergsma (tweede in 6.15,30), Douwe de Vries (6.17,90) en Marcel Bosker (6.18,88) mogen het internationale circuit in.

Vorige maand scherpte Patrick Roest in Inzell zijn persoonlijk record al aan tot 6.13,00 en vrijdag deed hij daar nog een schepje bovenop. "Echt ongelooflijk. Ik had niet verwacht dat ik zo'n tijd zou rijden, maar ik ben in goede vorm, denk ik. Ik had zelfs nog nooit een vijf kilometer gewonnen."

"Het was niet mijn doel om zo snel te rijden, maar die tijd is ongelooflijk", aldus Roest. "Zeker hier in Thialf, dat is ontzettend mooi. Ik was best wel gespannen en ik begon ook heel snel, maar de rondetijden kwamen makkelijk. Ongelooflijk!"

Kramer was na afloop niet verbaasd over de prestaties van zijn teamgenoot. "Ik weet dat hij dit kan. Chapeau voor Patrick, hij doet het supergoed en ik deed het wat minder vandaag."

"Leuk is het natuurlijk niet, want ik rijd om te winnen", aldus Kramer. "Ik rijd zelf ook graag een baanrecord, maar dat was vandaag te hoog gegrepen."

Verbij wint 500 meter, Ntab grijpt naast WB-startbewijs

Kai Verbij, Jan Smeekens, Kjeld Nuis, Ronald en Michel Mulder wisten zich op de 500 meter te plaatsen voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen. Op het ijs in Thialf reed Verbij de snelste tijd: 35,03.

Verbij wint, Ntab grijpt naast WB-ticket op 500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dai Dai Ntab, regerend Nederlands kampioen sprint, greep naast een startbewijs. Hij reed met 35,28 de zesde tijd. Ntab, die vorig jaar de Olympische Spelen miste vanwege twee valse starts, was naar eigen zeggen nu de dupe van een valse start van opponent Hein Otterspeer.

"Ik ben heel ontevreden", vertelde Ntab na de race. "Ik haal mijn niveau niet, maar er gebeuren ook dingen bij de start die niet horen te gebeuren. Daardoor wordt mijn race wel beïnvloed. Het duurde gewoon ongelooflijk lang."

Smeekens gaf 0,01 toe op Verbij. Nuis kwam na 35,19 over de streep en de tweelingbroers Mulder klokten exact dezelfde tijd: 35,22.

Vooral Michel Mulder was na afloop opgelucht. "Drie jaar lang heb ik de boot gemist. Eindelijk zit ik er gewoon bij. Mijn niveau was nog niet hoogstaand, maar goed genoeg om me er tussen te rijden."

STER reclame