NOS Schaatsen

Een nieuw schaatsseizoen: wat is er anders?

Schaatsseizoen 2018-2019: wat is er anders?

"Als je er heel zwart-wit naar kijkt, zit 97 procent van de Nederlandse schaatsers over drie weken in de WW." Met die woorden luidde Sven Kramer aan het eind van de Olympische Spelen de noodklok.

En dat bleek. Veel schaatsers moesten op zoek naar een nieuwe ploeg, nadat onder meer Justlease.nl en iSkate waren omgevallen. Voor sommigen kwam pas afgelopen week duidelijkheid, terwijl het seizoen vandaag begint met kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekers (vanaf 17.20 uur live te zien op NOS.nl en in de NOS-app).

Wie zien we dit seizoen niet op de schaatsbaan? Marrit Leenstra is gestopt en aan een studie begonnen, Koen Verweij slaagde er niet in een eigen team op te zetten en Jorien ter Mors mist door een knieblessure het gehele seizoen.

Wie schaatst waar?

Voor de rest is iedereen weer van de partij. Er zijn zelfs een paar interessante nieuwelingen. Het nieuwe seizoen gaat verder met de volgende teams: Jumbo, easyJet, Reggeborgh, TalentNED en IKO. Maar, wie schaatst waar?

Jumbo is grotendeels hetzelfde gebleven. Bekende namen als Sven Kramer, Patrick Roest en Kjeld Nuis zijn ook dit seizoen te bewonderen in de geel-zwarte schaatspakken.

Ook de contracten van Carlijn Achtereekte, Hein Otterspeer, Jan Smeekens en Douwe de Vries zijn verlengd.

Antoinette de Jong is wel nieuw in de ploeg van succescoach Jac Orie. Zij kwam over van Team Justlease.nl. En Chris Huizinga stapte als wereldkampioen allround bij de junioren over naar de senioren.

EasyJet is de nieuwe naam voor de ploeg van coach Jillert Anema. In zijn ploeg zitten nog steeds Jorrit Bergsma, Irene Schouten en Erik Jan Kooiman.

Anema stapte met zijn veertien schaatsers (waartoe ook Carien Kleibeuker behoort) en zijn marathonteam op bij Clafis, omdat er met de sponsor onenigheid was over de invulling van het team.

De sprintploeg van coach Gerard van Velde heet dit seizoen Reggeborgh. In het team onder anderen Kai Verbij, Dai Dai Ntab en Ronald en Michel Mulder.

Zij trainden tot dusverre in een groep die werd betaald door schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF. Het was de laatste ploeg die een sponsor vond voor dit seizoen.

Het oude Plantina, dat ophield te bestaan, vond in de Twentse investeringsmaatschappij Reggeborgh een nieuwe geldschieter, tot aan de Olympische Winterspelen van 2022.

Ireen Wüst zien we dit seizoen schaatsen in het pak van TalentNED. Ook Esmee Visser, Lotte van Beek en Marcel Bosker maken deel uit van haar ploeg. Die is onderdeel van een breed project waarin de ontwikkeling van Nederlandse sporttalenten centraal staat, onder leiding van oud-schaatscoach Gerard Kemkers.

Hoofdcoach van de ploeg is Peter Kolder. Hij begeleidde Wüst ook aan het begin van haar professionele carrière en is sinds april haar trainer toen de schaatsers zonder ploeg werden opgevangen in de trainingsgroep van de Nederlandse schaatsbond.

Voor Wüst is het de tweede keer dat ze onderdak vindt bij een gloednieuw schaatsteam. In 2015 stond ze zelf aan de basis van Team4Gold dat in december van dat jaar Justlease.nl als geldschieter vond.

Kopvrouw van Team IKO is Jorien ter Mors, maar haar zullen we vanwege een blessure dit seizoen niet in actie zien. Wie blijven er dan over? Onder anderen Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Lennart Velema.

Ook shorttrackster Suzanne Schulting zal zich komend seizoen meer gaan toeleggen op de langebaan, net zoals Ter Mors altijd deed. Schulting zal pas na de eerste wereldbekerwedstrijden shorttrack in Calgary en Salt Lake City, begin november, wat vaker aansluiten bij de langebaanschaatsers.

Gewest Friesland

Daarnaast nog speciale aandacht voor de selectie van Gewest Friesland, onder leiding van Henk Hospes.

Het regionale team dat Thialf als thuisbasis heeft, staat dit weekend aan de start met zeventien schaatsers, onder wie Jesper Hospes, Aron Romeijn, Melissa Wijfje, Janine Smit, Sanne van der Schaar en Yvonne Nauta. Schaatsers die al eens internationaal in actie kwamen voor Nederland, maar dit seizoen niet bij een ander team onder contract staan.

Het is geen olympisch jaar, maar dat betekent niet dat er dit seizoen minder wordt geschaatst. Op het programma staan onder andere de EK sprint en allround, de WK afstanden, de WK allround en de WK sprint. En natuurlijk wereldbekerwedstrijden én de Nederlandse kampioenschappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl