Erwin Koeman langs de lijn tijdens het Champions League-voorrondeduel met Benfica in augustus
NOS Voetbal

Ineens zit Erwin Koeman op de bank in derby van Istanbul

Erwin Koeman heeft in zijn spelers- en trainerscarrière al het nodige meegemaakt. Toch zal ook hij gespannen uitkijken naar de taak die hem vanavond wacht: als interim-coach van Fenerbahçe treedt hij aan in het hol van de eeuwige rivaal Galatasaray.

Begin augustus verhuisde de 57-jarige Koeman naar Istanbul, om net als Chris van der Weerden assistent te worden van hoofdcoach Phillip Cocu. Maar dat werd geen succes: de resultaten van Fenerbahçe waren slecht, Cocu werd het slachtoffer van bizarre pesterijen en werd zondag na een 3-1 nederlaag tegen Ankaragücü de laan uitgestuurd.

Koeman en Van der Weerden hoefden niet weg van de club. En nu zit Koeman ineens op de bank bij de derby tegen Galatasaray. "Dat is op zich verrassend, maar het bestuur had eigenlijk geen andere keus", stelt journalist Senad Ok, die Fenerbahçe op de voet volgt voor de Turkse krant Milliyet.

Mag Koeman aanblijven?

Hoelang Koeman die functie blijft vervullen, hangt af van de wedstrijd van vanavond. "Als het resultaat goed is, mag Koeman nog twee of drie weken blijven. Tot er een nieuwe trainer is. Is het niet goed, dan willen ze waarschijnlijk alsnog van hem af", aldus Ok.

Koeman was, behalve assistent van zijn broer Ronald bij Southampton en Everton, onder meer trainer van Feyenoord en FC Utrecht en bondscoach van Hongarije. Volgens de journalist is het dan ook logisch dat Koeman voorlopig de touwtjes in handen heeft. "Hij heeft veel ervaring, ook bij grote clubs, hij weet hoe het is om een grote derby te spelen en hij kent de spelers goed."

Met Koeman heeft nog niemand gesproken. "De trainingen zijn allemaal besloten en er is ook geen persmoment geweest. Omdat de club zich wil focussen op de derby, maar vooral omdat de situatie momenteel heel slecht is", stelt de Milliyet-journalist.

De druk op Fenerbahçe is dan ook enorm. De club staat slechts vijftiende, had te maken met rebellerende assistent-trainers die een tapijt in de kleedkamer legden waarin Cocu zou moeten worden opgerold, en er mag geen geld worden uitgegeven vanwege een UEFA-straf na het overtreden van de regels van Financial Fair Play.

Opvolging Cocu

Het zal geen verbazing wekken dat de supporters buitengewoon ontevreden zijn. "Het publiek roept al wekenlang om Ersun Yanal, de trainer die Fenerbahçe in 2014 de laatste landstitel bezorgde. Voor, tijdens en na de wedstrijden wordt zijn naam gescandeerd als nieuwe coach. Maar ondanks alle druk wil het bestuur daar niks van weten", aldus Ok.

Wie moet dan de nieuwe trainer worden? "Ik weet dat Laurent Blanc onlangs met Fenerbahçe heeft gesproken, maar het is niet duidelijk wat daar uit is gekomen. Het probleem is dat Fenerbahçe momenteel niet zoveel te besteden heeft."

Phillip Cocu tijdens een training van Fenerbahçe in oktober

Ondertussen is Cocu uit Istanbul vertrokken, met naar verluidt een ontslagpremie van zo'n 2,5 miljoen euro. De Eindhovenaar valt niet veel te verwijten, meent de Turkse journalist. Vooral de samenstelling van de selectie, het plotselinge vertrek van de Braziliaanse smaakmakers Josef en Giuliano en de financiële restricties waren het probleem.

Turkse cultuur

Toch heeft Ok wel iets aan te merken. "Naast al deze problemen wist Cocu niet veel van Turkije en de Turkse cultuur. Hij kwam over als een koud persoon, het is een geduldige man. In Turkije is dat niet zo gebruikelijk. Hier is iedereen een beetje nerveus en emotioneel als het om voetbal gaat."

Hoe nerveus en emotioneel, dat zullen interim-coach Koeman en zijn assistent Van der Weerden vanavond allicht merken tijdens de zwaarbeladen derby van Istanbul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl