Een toerist op een van de stranden van de eilandengroep
NOS Nieuws

Eilandengroep Palau verbiedt 'koraalgiftige' zonnebrandcrème

Vanaf 2020 zijn de meeste soorten zonnebrandcrème verboden op Palau. Het land in de Grote Oceaan zegt dat de chemicaliën in het smeersel een verwoestend effect hebben op het koraal en zeedieren.

Palau claimt het eerste land te zijn dat 'koraalgiftige' zonnebrandcrème aan banden legt. Het gaat specifiek om de crème met oxybenzon, octocryleen en parabeen. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat deze stoffen zeer schadelijk zijn voor het onderwaterleven, zegt de overheid.

'Slimme balans'

Op het importeren of verkopen van de verboden crème komt een boete van 1000 dollar te staan. Toeristen die de crème toch meenemen, moeten het inleveren als ze worden betrapt. Volgens president Tommy Remengesau is dit "een slimme balans tussen educatie voor toeristen en ze afschrikken".

De overheid van de eilandengroep neemt de maatregel om het rif te beschermen, een van de grootste trekpleisters van de eilandengroep.

Een wetenschappelijk rapport uit 2015 stelt dat oxybenzon kan leiden tot koraalverbleking en groeiremmend werkt. Ook zou het een giftig effect hebben op het onderwaterleven. Wetenschappers waarschuwen sowieso dat het koraal wereldwijd in hoog tempo afsterft.

Ook Bonaire en Hawaï

Eerder kondigde Hawaï al een verbod op zonnebrandcrème met oxybenzon aan. Ook Bonaire heeft de verkoop ervan aan banden gelegd. Zonnebrand met andere ingrediënten zijn op deze eilanden wel toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl