'Hij sloeg mij, maar ik kan niet scheiden. Hij is de baas'

"Wij zijn getrouwd op de ambassade en daarom kan ik niet scheiden. Ik kon niet weg, dus ik bleef", zucht Latifa. Rotterdam is een campagne begonnen tegen huwelijkse gevangenschap.

Zeventien jaar geleden trouwde ze met haar man. Het is een religieus huwelijk, dat niet geldt voor de Nederlandse wet. Dus zonder toestemming van haar echtgenoot kan ze niet scheiden. Ook al mishandelde de man haar en trouwde hij zelfs opnieuw, met een andere vrouw.

Latifa doet haar verhaal om andere vrouwen te waarschuwen:

'Ik voel me als een slaaf, hij is de baas'

"Hij sloeg mij en schreeuwde de hele dag. De buren belden de politie en agenten zeiden dat ik bij hem weg moest gaan. Maar hij bedreigde mij door te zeggen dat hij mijn dochter naar zijn land zou brengen om haar te laten besnijden."

Met de campagne tegen dwang in het huwelijk wil de gemeente het probleem bespreekbaar maken. Een team van juristen, ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van diverse religieuze gemeenschappen zetten zich in om slachtoffers te helpen en voorlichting te geven.

In Nederland is een religieus huwelijk optioneel. Het is pas geldig voor de Nederlandse wet als het huwelijk is gesloten door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Een puur religieus huwelijk biedt niet dezelfde rechtsbescherming als een officiële bruiloft.

Hij heeft een andere vrouw en een ander leven, ik blijf afhankelijk van hem.

Latifa

Jaarlijks krijgt Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR) zo'n honderd meldingen van schadelijke traditionele praktijken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om huwelijkse gevangenschap, maar ook om eergerelateerd geweld of gedwongen huwelijken. De slachtoffers leven vaak geïsoleerd en zijn bang om hulp in te schakelen.

"Ik heb een depressie en stress omdat ik niets kan doen met mijn leven", zegt Latifa. "Hij wel, hij heeft een andere vrouw en een ander leven. Ik blijf afhankelijk van hem en kan er niets aan doen."

Honderden vrouwen

Het is onduidelijk hoeveel mensen in Nederland in dezelfde situatie zitten als Latifa. Deskundigen schatten dat het gaat om honderden vrouwen.

Latifa woont inmiddels niet meer met haar echtgenoot samen, maar het huwelijk is nog altijd niet ontbonden. Toch hoopt ze dat de rechter haar man zal dwingen tot een scheiding.

"Mijn man is de baas en beslist over mijn leven. Dat is niet eerlijk en niet menselijk. Ik zit gewoon te wachten, wanneer krijg ik rechten?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl