Kramer is 'verslaafd aan het spelletje, maar moet niets meer'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kramer voelt zich heerlijk: 'Dat heb ik vorig jaar geen dag gehad'

Sven Kramer staat aan de vooravond van alweer zijn veertiende schaatsseizoen. Het 32-jarige boegbeeld van de schaatssport, onlangs vader geworden, heeft een uitpuilende prijzenkast, maar zijn honger is nog altijd niet gestild.

Vergelijk het met Roger Federer (37) in de tennissport of Robin van Persie (35) in het voetbal. Zij zijn weliswaar wat ouder, maar voor het geld of de prijzen hoeven ook zij het niet meer te doen. Het is de liefde voor de sport die hen op de been houdt. Al laten ze af en toe - al dan niet noodgedwongen - weleens een toernooi of wedstrijd lopen.

"Ik ben verslaafd aan dit spelletje", zegt Kramer met twinkelende ogen. "Maar ik leef van wedstrijd tot wedstrijd en van dag tot dag. Ik moet niks. Of ik wedstrijden zal laten schieten? Niet om de reden die jij bedoelt."

svenkramer
Netherlands
Happy Family 😃❤️

Kramer doelt met dat antwoord op het vaderschap. Zijn vriendin Naomi van As zette ruim een week geleden een meisje op de wereld, Kae genaamd. Of hij daardoor, en met zijn dochter in het achterhoofd, sneller gaat schaatsen?

"Sommige gevallen wel, sommige gevallen niet. Dat zal blijken", houdt Kramer zich breeduit lachend op de vlakte.

Met de kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekers begint vrijdag het nationale schaatsseizoen. Vrijdag, zaterdag en zondag wordt er in Thialf geschaatst voor startbewijzen. Alle afstanden zijn live te zien op NOS.nl.

Vrijdag begint de stream om 17.20 uur, zaterdag om 15.00 uur en zondag is het schaatsen te zien vanaf 13.15 uur.

De top-5 van elke afstand gaat naar de eerste vier wereldbekers. Voor de Kerst worden er vier wereldbekers gereden: twee in Azië, één in Polen en op 15 en 16 december strijkt het circus neer in Heerenveen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kramer is verslaafd, maar het moeten is verdwenen

Een reden waarom Kramer mogelijk wél wedstrijden laat schieten, is zijn fysieke gesteldheid. "Maar ik heb veel minder slechte dagen dan vorig jaar en het gaat over het algemeen beter. Ja, het klopt dat er afgelopen jaar dagen waren dat ik mijn sokken niet aan kon trekken", aldus Kramer.

"Ik twijfel er niet aan of ik hard kan schaatsen, maar ik moet weer de voorwaarden hebben óm hard te schaatsen. Daar werken we heel hard aan. De concurrentie wordt ook beter en ik kan mezelf minder veroorloven."

Ik twijfel er niet aan of ik hard kan schaatsen, maar ik moet weer de voorwaarden hebben om hard te schaatsen.

Sven Kramer

Heel heldere doelen heeft Kramer zich in het post-olympische jaar niet gesteld. "Daarvoor moet je eerst weer helemaal top zijn. Als ik gewoon goed ben, dan denk ik dat wereldkampioen allround worden een heel reëel doel is", aldus Kramer.

"Ik sport en train elke dag om te winnen. Winnen is mijn drijfveer. En zoveel mogelijk, het liefst. Alleen, ik zit nog niet bij dat doel. Uiteindelijk zit ik nog in het proces om beter te worden."

'Opgaande lijn'

In aanloop naar het schaatsseizoen leefden veel schaatsers in onzekerheid, vanwege het stoppen van ploegen. Uiteindelijk kwam het allemaal goed, bijvoorbeeld doordat Easyjet de naam verbond aan de ploeg van Jillert Anema.

"De commerciële teams die er zijn, moeten allemaal een CAO tekenen met de KNSB. Daar zitten bepaalde financiële voorwaarden aan die een schaatser zou moeten krijgen. Als de KNSB die strak hanteert, dan moet het niet zo slecht gesteld zijn", aldus Kramer.

"Is dat wel zo, dan hoop ik dat schaatsers het lef hebben om aan de bel te trekken. Veel schaatsers hebben een zware zomer gehad, maar ik denk dat er een opgaande lijn is."

STER Reclame