MC Slotervaart ANP

Het faillissement van het MC Slotervaart wordt niet teruggedraaid, heeft de rechter bepaald. Het Amsterdamse ziekenhuis werd vorige week donderdag failliet verklaard. Ongeveer de helft van de medisch specialisten van het MC Slotervaart wil het ziekenhuis overnemen en vocht het faillissement aan bij de rechter.

De artsen zouden bereid zijn per persoon 50.000 euro te investeren, wat zou neerkomen op ruim 2 miljoen euro. Dat lijkt te weinig. Het verlieslijdende ziekenhuis heeft openstaande rekeningen en de salarissen van oktober moeten nog worden betaald.

Een hoogleraar gezondheidseconomie waarschuwde gisteren dat als het faillissement ongedaan zou worden gemaakt, alle schuldeisers zich snel bij de nieuwe eigenaren zullen melden.

Maatschappelijk belang

Volgens de specialisten is er geen sprake van dat het ziekenhuis zijn financiële verplichtingen niet meer kan nakomen en zou niet alleen moeten worden gekeken naar de financiële kant van het verhaal. Ze wilden dat ook het maatschappelijk belang van het voortbestaan van het ziekenhuis zou worden meegewogen.

Daarnaast zijn zij van mening dat de eigenaren en de directie van het ziekenhuis het faillissement hebben gebruikt om hun eigen verantwoordelijkheid te ontlopen en zo misbruik hebben gemaakt van hun bevoegdheid.

Volgens de rechter mag de rechtbank een faillissement alleen toetsen aan de Faillissementswet. Daardoor kan de rechter volgens de uitspraak het maatschappelijk belang in dit geval niet laten meewegen in de beslissing, maar alleen kijken naar de financiële situatie.

STER reclame