Meaza Ashenafi Wikimedia Commons / Papillon pierre

Ethiopië krijgt voor het eerst vrouw als opperrechter

time icon

Ethiopië krijgt voor het eerst een vrouw als opperrechter. Het parlement van het Afrikaanse land heeft unaniem besloten jurist Meaza Ashenafi te benoemen tot voorzitter van het hooggerechtshof.

Ashenafi richtte in Ethiopië onder meer in 1995 de vrouwelijke advocatenorde op, was begin jaren negentig al een hoge rechter en staat te boek als voorvechter voor vrouwenrechten. Ook adviseerde ze op dit gebied een VN-commissie. In 2005 werd ze genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede.

Fitsum Arega
@fitsumaregaa
Meaza Ashenafi is one of #Ethiopia’s most seasoned lawyers and a prominent women rights activist. She was the founder of Ethiopian Women Lawyers Association and has served as High Court Judge. She brings a track record of competence and relevant experience to the role.
7 maanden geleden

Ashenafi werd voorgedragen door premier Abiy Ahmed, die sinds zijn aantreden in april de ene na de andere hervorming doorvoert in het land. Zo haalde hij de banden met buurland en aartsvijand Eritrea aan en bestaat zijn kabinet voor de helft uit vrouwen.

Vorige week kreeg Ethiopië met Sahle-Work Zewde bijvoorbeeld voor het eerst een vrouwelijke president, een functie die grotendeels ceremonieel is. Daarnaast zijn ministers op belangrijke ministeries zoals Defensie en Vrede vrouw.

STER Reclame