ANP | NOS

Goedemorgen! Vandaag doet de rechter uitspraak over het verbod op de Stint en over het sluiten van de Ryanair-basis in Eindhoven. Verder wordt in Poeldijk de eerste CO2-negatieve weg van Nederland geopend.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

In de loop van de dag komt er meer bewolking en uiteindelijk valt er soms lichte regen of motregen. Het wordt 13 of 14 graden. De komende dagen schijnt af en toe de zon en is het grotendeels droog bij maxima tussen 11 en 14 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank doet uitspraak in de zaak die Ryanair-piloten hebben aangespannen tegen de sluiting van basis van de maatschappij in Eindhoven. Het personeel wil niet worden overgeplaatst naar het buitenland.
  • In Poeldijk, Zuid-Holland, wordt de eerste CO2-negatieve weg van Nederland geopend. Op een stuk van 2,5 kilometer zijn 21 innovaties toegebracht die er voor zorgen dat er minder CO2 wordt uitgestoten.
  • En de rechtbank in Utrecht doet vandaag uitspraak over de schorsing van de Stint. De rechter gaat beslissen of het verbod op het vervoersmiddel van kracht blijft.

Wat heb je gemist?

Klimaatminister Wiebes onderzoekt de mogelijkheid om een of meerdere kolencentrales eerder te sluiten. Dat zei hij vannacht in een debat in de Tweede Kamer. In 2020 moet de uitstoot van CO2 flink zijn gedaald ten opzichte van 1990 en met de huidige maatregelen lukt dat mogelijk niet. Een mogelijke oplossing is het eerder sluiten van de Hemwegcentrale in Amsterdam. De sluiting staat nu gepland voor eind 2024 maar zou versneld kunnen worden. Er staan nu nog tien kolencentrales in Nederland. Het kabinet wil dat er in 2030 helemaal geen kolengestookte centrales meer zijn.

Ander nieuws uit de nacht:

Crèche nuanceerde Stint-melding, minister blijft bij juistheid verbod: minister Van Nieuwenhuizen heeft de Tweede Kamer niet volledig geïnformeerd over het onderzoek naar de Stint. De ontbrekende gegevens hebben volgens haar geen invloed op het besluit om de Stint te verbieden.

Grote brand bij recyclingbedrijf in Meppel, omwonenden geëvacueerd: Tien bewoners van nabijgelegen woonboten zijn geëvacueerd. Ze zijn opgevangen in de brandweerkazerne.

Duiker Indonesië: zwarte doos Lion Air gevonden: afgelopen maandag stortte het toestel neer. Aan boord waren 189 mensen.

En dan nog even dit:

In Nijkerkerveen, in Gelderland, heeft een hobbykip een ei met een zeer afwijkende vorm gelegd. Het is niet ovaal, maar langwerpig met een uitzakker. Tegen Omroep Gelderland zegt de kippenhoudster dat ze dit nog nooit eerder heeft gezien, in de vijftien jaar dat ze kippen houdt.

Waarschijnlijk had de kip een ontsteking aan het 'legapparaat', waar het ei ontstaat. Door de ontsteking wordt het kanaal aangetast en dan krijg je dit soort misvormde eieren.

Gea Borculo

Fijne dag!

STER reclame