Speciaal aanklager Robert Mueller (archief) AFP

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft de FBI gevraagd te onderzoeken of vrouwen zijn betaald om hem valselijk van seksueel wangedrag te betichten. Volgens zijn woordvoerder kwamen er vorige week signalen binnen bij Muellers team dat dat mogelijk was gebeurd en is dat onmiddellijk gemeld bij de federale politiedienst.

De conservatieve radiopresentator Jack Burkman, tevens advocaat en Republikeins lobbyist, kondigde eerder op dinsdag aan dat hij enkele vrouwen heeft gesproken die Mueller beschuldigen van misbruik. Komende donderdag doet de eerste vrouw haar verhaal op een persconferentie bij Washington D.C.

Burkman zegt op Twitter dat het onzin is dat de vrouwen zijn betaald. "Links probeert Mueller te verdedigen tegen de beschuldigingen van seksueel misbruik en valt daarom mij aan. De gevestigde media weten dat Mueller hierdoor ten val kan worden gebracht en willen de aandacht afleiden."

Oud-FBI-directeur Mueller doet sinds vorig jaar onderzoek naar de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Belangrijk onderdeel van dat onderzoek is in hoeverre de campagne van president Trump zich heeft ingelaten met de Russen. Trump ontkent elke vorm van samenzwering met Rusland en typeert Muellers onderzoek geregeld als een heksenjacht.

Tot nu toe zijn 32 mensen door Muellers team aangeklaagd, voornamelijk Russen. Vier oud-campagnemedewerkers van Trump hebben schuld bekend en helpen de onderzoekers. Onder hen is ook oud-campagneleider Paul Manafort.

STER reclame