AFP

President Trump wil af van het toekennen van het Amerikaanse staatsburgerschap bij de geboorte. Wie nu in de Verenigde Staten ter wereld komt, wordt automatisch staatsburger, ook als de ouders dat (nog) niet zijn. "Het is belachelijk en het moet stoppen", zei Trump tegen nieuwssite Axios. Hij zei ook dat er al een presidentieel decreet in de maak is om de wijziging door te voeren.

De aankondiging van Trump is niet los te zien van de midterms, de tussentijdse Congres-verkiezingen van volgende week, zegt correspondent Wouter Zwart. "Dit plan maakt deel uit van een van de belangrijkste speerpunten van de president: strengere immigratiewetgeving. Het is een beleidspunt waar zijn achterban zeer veel aandacht aan besteedt en gevoelig voor is. Daarom gaat de verkiezingsretoriek extra omhoog met de midterms op komst."

Bekijk hieronder hoe president Trump het plan aankondigde:

Trump: "Belachelijk dat kind leven lang profiteert van voordelen Amerika"

Het plan hoeft niet alleen te dienen als verkiezingsretoriek. Ook andere voorstellen van president Trump om de immigratie te beperken zijn wel degelijk doorgezet. Zo is het inreisverbod voor mensen uit verschillende moslimlanden er uiteindelijk gekomen. Ook laat Trump veel minder vluchtelingen toe tot de VS en zoekt hij nog altijd naar financiering om de scheidingsmuur met Mexico te bekostigen.

Het past allemaal in het bredere plaatje dat Trump verkondigt als het gaat om immigratie: namelijk dat immigranten, met name de illegalen, een gevaar vormen voor Amerika, zegt Zwart. Daarbij past ook het sturen van duizenden militairen naar de grens met Mexico. Daarmee wil hij voorkomen dat deelnemers aan een karavaan van migranten uit Centraal-Amerika de grens oversteken.

"De president beseft dat zijn retoriek over immigratie aanslaat bij zijn achterban. En dus maakt hij ook de kwestie van het geboorterecht tot een probleem van nationale veiligheid. Terwijl je je kunt afvragen of baby's van immigranten zo'n gevaar vormen."

Toch vraagt ook Zwart zich af of het huidige beleid nu ideaal is. "De huidige regels werken ook een soort geboortetoerisme in de hand. Zwangere vrouwen trekken de grens over om een kind te krijgen in Amerika, in de hoop dat ze later dan zelf ook het staatsburgerschap krijgen. En dan gaat het echt niet alleen om arme mensen uit Latijns-Amerika. In China is er bijvoorbeeld een hele toeristenindustrie ontstaan, speciaal voor de rijkere Chinees die haar kinderen in de VS wil opvoeden."

In de grondwet

Het is nog maar de vraag of Trump het automatisch toekennen van het staatsburgerschap aan baby's wel mag inperken. Het staat namelijk in de Amerikaanse grondwet. Een deel van het 14e amendement luidt: "Alle personen, geboren of genaturaliseerd in de Verenigde Staten en aan hun jurisdictie onderworpen, zijn burgers van de Verenigde Staten en van de Staat waarin zij wonen." Het aanpassen van de grondwet is bovendien bijzonder lastig.

Maar volgens anderen hoeft dat ook helemaal niet. Ze zeggen dat het nooit de bedoeling was dat dit 14e amendement ook zou gelden voor immigranten. Het zou alleen gelden voor burgers en permanente legale bewoners. Zwart: "Er is een discussie gaande over het 14e amendement. Eén ding is in ieder geval zo goed als zeker: als de president dit plan gaat doorvoeren zullen er een hoop rechtszaken gaan volgen. Net zoals we dat zagen bij het inreisverbod."

STER reclame