Turnzussen dagen Amerikaanse turnbond voor rechter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De voormalige turnsters Tasha en Jordan Schwikert slepen de Amerikaanse turnbond en het Amerikaans Olympisch Comité voor de rechter.

De zussen, 33 en 32 jaar inmiddels, zeggen dat beide organisaties hen in hun topsportperiode niet hebben beschermd tegen Larry Nassar, de teamarts die is veroordeeld voor seksueel misbruik. Terwijl de bonden destijds wel degelijk van het misbruik op de hoogte waren.

De zussen, van wie Tasha in 2000 olympisch brons en in 2003 WK-goud veroverde met het Amerikaanse team, werden als jonge atletes door de turnbond doorverwezen naar Nassar voor medische behandeling. Hoewel men bij de bond wist, zo stelt het duo, of minstens had moeten weten van Nassars wangedrag.

Honderden keren

Tasha zegt dat Nassar haar honderden keren seksueel heeft betast, te beginnen toen ze vijftien was. Jordan beschuldigt Nassar ervan dat die haar minstens vijftien keer seksueel heeft aangerand, voor het eerst in 2001 toen ze net veertien jaar was.

Larry Nassar AFP

"Ik ben woedend om wat er bij de Amerikaanse turnbond gebeurt", aldus Tasha Schwikert, verwijzend naar de misbruikcultuur binnen USA Gymnastics. "Sporters mochten niet over hun gevoelens en emoties praten."

Bewust genegeerd

Nassar werd al eerder tot 175 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Maar volgens de zussen is de turnbond medeverantwoordelijk voor het schandaal en heeft de bond bewust aanwijzingen en beschuldigingen genegeerd.

"Ik heb mij uitgesproken", vertelt Jordan, "om andere kinderen te besparen wat ik heb moeten doorstaan. Wij houden de bond verantwoordelijk en willen ervoor zorgen dat er nooit meer een nieuwe Larry Nassar komt."

STER reclame