NOS NieuwsAangepast

NS vreest minder reizigers door btw-verhoging treinkaartje

NS is kritisch over de verhoging van de btw op treinreizen van 6 procent naar 9 procent. De spoorvervoerder vindt die verhoging "een slechte zaak", omdat het openbaar vervoer hierdoor duurder wordt ten opzichte van de auto. NS vreest dat daardoor minder mensen zullen kiezen voor het ov.

De prijzen van kaartjes en abonnementen gaan op 1 januari omhoog. NS zegt dat die stijging vooral te maken heeft met de btw-verhoging, die ook geldt voor veel dagelijkse boodschappen zoals groenten en fruit en voor diensten zoals de kapper en de fietsenmaker.

De btw-verhoging is niet de enige prijsstijging waarmee de reiziger mee te maken krijgt. NS mag van de overheid ieder jaar de inflatie doorberekenen in de kaartjes. Het spoorbedrijf gaat uit van een inflatie van 1,8 procent, op basis van cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

Meer reizigers naar eersteklas

Doorberekening van de inflatie betekent volgens NS dat tweedeklas reizen gemiddeld 1,8 procent duurder wordt en daar komt de btw-verhoging dus nog bovenop. Op eersteklas reizen komt geen inflatiecorrectie, zodat het prijsverschil tussen tweede- en eersteklas reizen iets kleiner wordt.

NS heeft bovendien onlangs een nieuw type abonnement ingevoerd waarmee het voor reizigers makkelijker is om te wisselen van klasse. Ze kunnen in een drukke trein beslissen om hun vervoerbewijs te wisselen van tweede- naar eersteklas.

De overheid staat NS ook toe om de stijging van de kosten voor het gebruik van het spoor door te berekenen aan de reiziger, maar dat tarief gaat komend jaar niet omhoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl