Eind september sloot de politie doorvoerwegen in Denemarken hermetisch af
NOS Nieuws

'Iran plande moord op tegenstander regime in Denemarken'

In Denemarken is een man van Iraanse afkomst opgepakt die van plan was om een tegenstander van het Iraanse regime in Denemarken te liquideren.

De verdachte werd bijna twee weken geleden opgepakt op verdenking van het steunen van een onbekende Iraanse geheime dienst om in "Denemarken te handelen", in de woorden van de baas van de Deense geheime dienst.

Eind september dacht de politie het moordcomplot ook al op het spoor te zijn. Toen werd een enorme politiemacht opgetrommeld voor een zoektocht naar een verdachte Zweedse auto. De politie ging daarin zelfs zover dat het Deense eiland Amager, waar Kopenhagen deels op ligt, afgesloten werd van de rest van het land en ook de grenzen met Duitsland en Zweden werden gesloten. Maar uiteindelijk bleek de auto niets met de zaak te maken te hebben.

Separatistengroep

De baas van de Deense inlichtingendiensten heeft in een verklaring meer over de arrestatie bekendgemaakt. Zo zou de verdachte gezien zijn terwijl hij foto's aan het maken was van de huizen van leden van een Iraanse separatistengroep in de plaats Ringsted, ten zuidwesten van Kopenhagen.

De groep zit volgens het Iraanse regime achter een aanslag op een militaire parade in Iran eind september. Het land beschuldigde toen Denemarken, Nederland en het Verenigd Koninkrijk daarop van het herbergen van leden van een terroristische organisatie en riep de ambassadeurs op het matje. Overigens bleek toen dat de groepering die de aanslag had opgeëist in Denemarken én Nederland zit.

Nederland vooraf ingelicht

De Deense minister van Buitenlandse Zaken noemt het nu onacceptabel dat Iran van plan was om een aanval uit te voeren in zijn land. De minister zegt dat de Denen actie zullen ondernemen en samen met de Europese partners nadenken over vervolgstappen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het in een reactie "zeer zorgelijk wat de Deense autoriteiten vandaag bekend hebben gemaakt". Nederland is vooraf over de actie geïnformeerd en zal Denemarken steunen waar nodig. "Hoe precies hangt af van verdere ontwikkelingen. We werken bijvoorbeeld al nauw samen op het terrein van politie en terrorismebestrijding", klinkt het.

Iran verwijst de berichten over het moordcomplot categorisch naar de prullenbak. Een woordvoerder van de regering ontkent het in alle toonaarden en zegt dat het de zoveelste poging is om de relatie van Iran met de EU te ondermijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl