Lewis Hamilton AFP

De geschiedenis herhaalde zich in Mexico. Max Verstappen won voor de tweede keer op rij de grand prix op het Autódromo Hermanos Rodriguez en Lewis Hamilton greep er net als vorig jaar de wereldtitel.

De Brit is nu vijfvoudig wereldkampioen en evenaart Juan Manuel Fangio, de Argentijn die in de jaren vijftig vijf titels veroverde. Verslaggever Louis Dekker peilde de reactie van drie Formule 1-insiders.

Hoe moeten we die vijf wereldtitels beoordelen?
Jacques Villeneuve, wereldkampioen in 1997: "Het draait niet om het aantal kampioenschappen. Dat zegt me weinig. Het gaat om de manier waarop hij deze titel heeft behaald. Ik heb hem nog nooit zo gefocust gezien in de auto. Als hij zijn helm opzet, verandert hij in een beest."

Lewis Hamilton en Sebastian Vettel AFP

"Hij is dit jaar anders", vervolgt Villeneuve. "Vanaf de eerste race was hij amper geïnteresseerd in GP-zeges. Hij was alleen maar bezig met de titel. Hij was kalm als het nodig was en agressief als het moest. Hamilton heeft meesterlijk gereden dit seizoen."

"Lewis was dit seizoen groots", vindt ook Mika Salo, in 1997 teamgenoot van Jos Verstappen en tegenwoordig werkzaam als adviseur van de wedstrijdleiding. "Hij is mentaal beresterk, maakt bijna geen fouten en zit bij het beste team. Vooral in de kwalificaties liet hij zien dat hij met afstand de beste was en is. Van de vijf titels is dit zijn indrukwekkendste. En ik denk dat de koek nog niet op is."

Johnny Herbert, drievoudig grand prix-winnaar en analist bij Sky Sports, zegt dat Hamilton eigenlijk in zijn debuutjaar 2007 al wereldkampioen had moeten worden. "Maar zijn eerste titel in 2008 was ook speciaal. De opwinding, de rauwe snelheid, het ongepolijste races winnen terwijl hij niet de beste auto had. Erg vergelijkbaar met Max Verstappen. Ze lijken wat dat betreft erg op elkaar."

Johnny Herbert tijdens de 24 uur van Le Mans in 2007 AFP

"De vijfde titel is natuurlijk een historisch moment, maar ik ben vooral onder de indruk van zijn consistentie. Lewis presteert altijd en overal. Ik heb hem nog nooit zo goed zien racen. Daar kan niemand tegenop."

Hamilton evenaart Juan Manuel Fangio. Alleen Michael Schumacher heeft meer (zeven) wereldtitels. Is 'Schumi' nog een maat groter?
Villeneuve: "Hamilton heeft nooit discutabele dingen gedaan om een titel te winnen, Michael wel. Daarom heb ik ook eerder gezegd dat ik Hamilton hoger aansla dan Michael."

"Natuurlijk heeft Lewis ook geluk dat hij in de beste auto zit, maar dat dwing je ook af. Toen hij een paar jaar geleden overstapte van McLaren naar Mercedes dacht iedereen dat hij knettergek was. Maar hij had het bij het juiste eind. Hij heeft een topteam om zich heen gebouwd. Dat is zijn kracht en daarvoor verdient hij de credits."

Salo: "Het is een ander tijdperk met andere auto's. Ik wil ze eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Ik kijk liever naar het huidige rijdersveld en Hamilton is duidelijk de beste van de klas."

Mika Salo, tijdens de GP van San Marino in 2002 AFP

Herbert: "De statistieken liegen niet, maar Michael Schumacher heeft wel discutabele streken uitgehaald om titels binnen te slepen. Daar weten Villeneuve en Damon Hill alles van. Het haalt wel een beetje de glans van zijn titels."

"Schumacher heeft veel te danken aan team-orders. Hamilton is anders. Hij wil gewoon vechten met zijn teamgenoot en is niet bang om eerlijk voor elke millimeter te knokken op de baan. Ik verheug me op zijn gevechten met Max. Ik weet zeker dat Lewis daar ook zin in heeft."

Welke coureur kan deze prestatie van Hamilton ooit evenaren?
Villeneuve: "Geen idee. Ik had ook nooit verwacht dat Lewis er vijf zou pakken. De sleutel ligt bij de teams. Het gaat heel anders dan vroeger. Coureurs worden niet meer voor een korte termijn vastgelegd en dan weer weggestuurd. Topteams investeren in coureurs. Ze bouwen als het ware hun eigen kampioen."

"Ferrari, Mercedes en Red Bull Racing bepalen wie Hamilton kan evenaren. Dus denk maar aan Charles Leclerc, Esteban Ocon en Max Verstappen. Of aan iemand die we nog niet kennen. Red Bull is met Max het verst gevorderd."

Jacques Villeneuve gaat op de schouders van David Coulthard en Mika Häkkinen na het winnen van de wereldtitel in 1997 Getty Images

Salo: "Verstappen. Er is geen enkele jonge coureur die bij hem in de buurt komt. Misschien Charles Leclerc in een later stadium, maar Max heeft de beste papieren. Hij is al gerijpt, heeft geleerd van zijn fouten en heeft jaren voorsprong op zijn generatiegenoten. En hij is in bloedvorm."

Herbert: "Er is één talentje die zijn potentie showt: Max Verstappen. Er zit nog wel wat te veel Jos in. Het mag wat minder wild en onstuimig, maar hij is nog jong. Ik vind dat hij dit jaar erg is gegroeid. Max is een grote bedreiging voor de gevestigde orde."

"Hij is de next big thing. Max staat mijlen voor op zijn generatiegenoten. Hij heeft grand prixs gewonnen en races gedomineerd. Dat moeten Leclerc en Ocon eerst nog maar eens doen."

STER reclame