NOS NieuwsAangepast

Stralingsniveau bij Fukushimacentrale gedaald

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap meldt dat het stralingsniveau bij de Fukushima kerncentrale de afgelopen zes uur is gedaald. Na de explosie gisteravond en de toegenomen straling zijn 150 mensen onderzocht op radioactieve besmetting. Bij 23 mensen zijn maatregelen genomen om ze te ontsmetten.

De situatie bij de kerncentrale Fukushima I werd vannacht steeds gevaarlijker. Per uur kwam er meer radioactiviteit vrij dan waaraan een mens in een jaar mag worden blootgesteld.

Gisteravond was er opnieuw een explosie in een reactor, en bij een andere reactor was brand.

Er zijn nu problemen met de koeling van alle zes reactoren. De temperatuur in de reactoren 5 en 6 lijkt ook te stijgen.

Evacuaties

De bevolking is een straal van 20 kilometer rond de centrale is geëvacueerd. Mensen buiten die zone, tot 30 kilometer van de centrale, moeten binnen blijven. Er zijn berichten dat ook de werknemers die zijn achtergebleven in de centrale snel weg moeten.

Zo'n 200.000 omwonenden dichter bij de centrale werden al eerder geëvacueerd.

Ook in Tokio is de radioactiviteit hoger dan normaal, maar er zou geen gevaar zijn voor de volksgezondheid.

Drukregelvat

De problemen zijn het grootst in reactor 2 waar vannacht een explosie plaatsvond. Daar is een zeer gevaarlijk stralingslek ontstaan.

Deskundigen dachten dat de explosie van vannacht een ander soort explosie was dan de vorige twee, maar de IAEA zegt dat ook deze explosie veroorzaakt is door waterstof. De atoomwaakhond vreest dat de explosie de wand van de reactor heeft beschadigd.

In drie reactoren wordt nu zeewater gepompt om een meltdown te voorkomen. Volgens de Japanse regering verloopt dat vooralsnog goed.

Kritiek

De Japanse premier Kan heeft scherpe kritiek geuit op het bedrijf dat de kerncentrale van Fukushima beheert. Kan zegt dat hij slecht geïnformeerd wordt. Zo meldde de televisie gisteravond de explosie en wist het kantoor van de premier van niets.

Kan wijst erop dat er een grote kans bestaat dat er meer straling vrijkomt. In verband daarmee had hij opdracht gegeven meer mensen rond de centrale te evacueren. De premier heeft Japanners tegelijkertijd gevraagd om kalm te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl