NOS Sport

Amnesty roept Djokovic en Nadal op Saudi-Arabië te mijden

Djokovic en Nadal twijfelen over demonstratieduel in Saudi-Arabië

De moord op journalist Jamal Khashoggi op het Saudische consulaat in Turkije heeft ook Rafael Nadal en Novak Djokovic in een lastig parket gebracht. De beste twee tennissers van de wereld van dit moment zouden op 22 december een demonstratiewedstrijd spelen in het Saudische Jeddah, maar de druk op beide tennissers om van dat lucratieve optreden af te zien neemt toe naarmate de politieke spanning rond de zaak-Khashoggi groter wordt.

"Ik bemoei me niet graag met politieke zaken. Het is ongelukkig dat Rafa en ik in deze situatie zijn terechtgekomen", zei Djokovic in Parijs, waar vandaag het laatste masterstoernooi van het jaar begint. "We moeten meer informatie hebben om tot een rationele beslissing te komen of het goed is om te gaan of niet."

Nadal liet zich in dezelfde soort bewoordingen uit. "Het is verschrikkelijk dat een journalist van het leven is beroofd. Ik weet dat het slecht is wat er is gebeurd. We zijn aan het kijken hoe de situatie is en hopelijk wordt alles snel duidelijk."

AFP
Rafael Nadal en Noval Djokovic

Al een jaar geleden sloten Nadal en Djokovic een contract waarin werd vastgelegd dat zij op 22 december een lucratieve demonstratiewedstrijd zullen spelen in Jeddah. De wedstrijd wordt gefinancierd door de Saudische regering.

Onder andere Amnesty International heeft nu beide tennissers opgeroepen af te zien van dat optreden, aangezien daarmee een verkeerd signaal zou worden afgegeven. Door wel in Jeddah te gaan tennissen verlenen Nadal en Djokovic volgens Amnesty International geloofwaardigheid en goedkeuring aan een omstreden regime.

"Natuurlijk weten we wat er aan de hand is", aldus Djokovic. "Het is triest. Meer kan ik er niet over zeggen. Daarnaast probeer ik altijd professioneel en respectvol te zijn naar mensen waar ik een verbintenis mee ben aangegaan."

Brief aan Juventus en AC Milan

Overigens doet Amnesty International niet alleen een appèl op de tennissers. Zo hebben de Italiaanse voetbalclubs Juventus en AC Milan een brief gekregen van de mensenrechtenorganisatie met daarin het verzoek het duel om de Super Coppa niet in Saudi-Arabië te spelen. Die wedstrijd - tussen de landskampioen en bekerwinnaar van Italië - staat voor januari 2019 op de kalender.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl