De bestuursvoorzitter van IBM, Ginni Rometti, op een computerbeurs in Duitsland afgelopen zomer
NOS Nieuws

IBM doet duurste aankoop ooit: 34,4 miljard voor softwarebedrijf Red Hat

Techbedrijf IBM koopt softwarebedrijf Red Hat voor 34,4 miljard dollar (30,1 miljard euro). Dat is het hoogste bedrag dat IBM ooit voor een overname heeft betaald. IBM noemt de aankoop zelf een "game changer".

Met de aankoop wil IBM zijn positie als aanbieder van cloud-diensten verbeteren. Werken in de cloud is een verzamelterm voor werken en data-opslag buiten de eigen computer, dus op internet, een bedrijfsnetwerk en op externe servers.

Red Hat levert opensourcesoftware voor in de cloud. Dat kan IBM, dat zijn omzet de laatste tijd zag teruglopen, helpen zijn cloud-tak te vergroten.

Groeien als cloud-aanbieder is een van de speerpunten van het bedrijf, naast 'social', mobiliteit en (data)analyse. Naar eigen zeggen wordt IBM door de overname "de nummer 1 cloud-aanbieder", maar op dat statement valt nog wat af te dingen. Amazon, Microsoft en Google doen het volgens verschillende media nog altijd beter op dat gebied.

Ponskaarten

IBM, dat in 1896 is opgericht als ponskaartenbedrijf, betaalt 190 dollar per aandeel, ruim 60 procent meer dan de beurswaarde van Red Hat afgelopen vrijdag. IBM zelf heeft een beurswaarde van 114 miljard dollar.

Het is vooralsnog de bedoeling dat het hoofdkantoor van Red Hat blijft staan in Raleigh, North Carolina, waar 2000 van de 12.000 Red Hat-werknemers werken. IBM zegt niet van plan te zijn personeel van Red Hat te ontslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl