Abraham Kiptum komt in een wereldrecord halve marathon over de finish in Valencia
NOS Sport

Keniaan Kiptum bezorgt Valencia ook wereldrecord halve marathon bij de mannen

De Keniaanse atleet Abraham Kiptum heeft het wereldrecord op de halve marathon op zijn naam gebracht. Kiptum liep de 21,1 kilometer in Valencia in een tijd van 58.18. Daarmee was hij vijf seconden sneller dan de Eritreër Zersenay Tadese, die in 2010 in Lissabon het wereldrecord op zijn naam zette.

Na 10 kilometer bedankte Kiptum zijn hazen voor bewezen diensten en versnelde hij, op zoek naar een toptijd. De Ethiopiërs Jemal Yimer en Abadi Hadadi hielden de Keniaan nog een tijdje in het vizier, maar moesten even later toch passen.

Yimer eindigde 13 seconden achter Kiptum als tweede en was met zijn 58.31 ook bijna een halve minuut sneller dan zijn persoonlijke toptijd. Hadadi eindigde in 58.43, bijna twee minuten sneller dan hij ooit was.

Wéér Valencia

Een jaar geleden werd in Valencia ook het wereldrecord op de halve marathon voor vrouwen aangescherpt. De Keniaanse Joyciline Jepkosgei liep op 22 oktober 2017 een tijd van 1.04.51. Jepkosgei liep die toptijd met behulp van mannelijke hazen in een race waarin mannen en vrouwen samen liepen.

In april van dit jaar verbeterde de Ethiopische Netsanet Gudeta - ook in Valencia - het wereldrecord halve marathon met enkel vrouwelijke deelnemers, dat in handen was van de Nederlandse Lornah Kiplagat.

Gudeta was met 1.06.11 veertien seconden sneller dan de tijd die Kiplagat in 2007 in Udine liep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl