2500 betogers blokkeren Duitse bruinkoolspoorlijn

Aangepast
Protest op de spoorlijn van en naar de mijn EPA

In de buurt van de Duitse kolenmijn Hambach zijn sinds vanochtend protesten aan de gang tegen de winning van bruinkool. Een paar duizend demonstranten zijn op de protesten afgekomen, die tot morgenmiddag moeten duren.

Zo'n 2500 mensen blokkeerden vanmiddag de Hambachbahn, een spoorlijn van de kolenmijn naar energiecentrales. Die betoging is nog altijd aan de gang. Tientallen andere mensen hielden urenlang een graafmachine in de mijn bezet. De politie haalde de demonstranten uiteindelijk uit de machine.

Snelweg dicht

Het protest van de betogers van de groep 'Ende Gelände', waar ook mensen uit Nederland en België bij aanwezig waren, richt zich op de bruinkoolwinning in het bos van Hambach. Ze wijzen onder meer op de schade die de winning veroorzaakt aan het landschap.

De demonstratie leidde ook tot de afsluiting van de snelweg A4 tussen Aken en Keulen. Volgens de politie was dat omdat milieuactivisten op de weg liepen. De weg is inmiddels weer open.

Volgens de Duitse omroep WDR zijn 38 activisten gearresteerd.

Boomhutten

Tegen de bruinkoolmijn in Hambach wordt al langer geprotesteerd: milieuactivisten bouwden vorige maand meer dan 70 boomhutten in het 100 hectare grote bos om de kap van bomen voor de mijn tegen te gaan. De rechter oordeelde drie weken geleden dat voorlopig geen bomen mogen worden gekapt.

Het bos is uitgegroeid tot een symbool van de strijd tegen de Duitse bruinkoolindustrie. Nog altijd komt een kwart van de Duitse stroom uit bruinkool. Met steenkool loopt dat op tot bijna 40 procent.

Milieuactivisten willen dat de Duitse regering zo snel mogelijk stopt met het gebruik van kolen, maar de Duitse regering wil daar nog niet aan. Die zegt dat de energievoorziening dan in gevaar komt. Overigens komt ook bijna 40 procent van de Duitse energie uit duurzame energiebronnen.

STER Reclame