Het tentenkamp in het bos in Bladel ANP

De asielzoekers die gisteren werden aangetroffen in een tentenkamp in een bos in Bladel, komen uit Irak. Volgens de politie zijn ze vermoedelijk op doorreis naar Engeland.

De groep van 38 migranten, onder wie een aantal kinderen, werd gisteren na een tip ontdekt in het bos langs de A67. Het is niet bekend hoelang ze er al zaten. Ze werden opgevangen in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Budel en medisch onderzocht. Ze bleken allemaal goed gezond.

De migranten willen geen asiel aanvragen in Nederland en zijn vanmorgen vertrokken uit het azc.

'Over schutting'

Hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter is verbaasd dat de migranten het asielzoekerscentrum mochten verlaten. "Het gaat om vreemdelingen zonder verblijfsvergunning. Normaal gesproken komen die in een terugkeertraject terecht. Zeker nu er kinderen in deze groep zitten, brengt het belang van het kind met zich mee dat opvang wordt geregeld, bijvoorbeeld in een gezinscentrum of in Ter Apel."

Volgens Winter heeft de politie het probleem over de schutting gegooid. "Deze groep gaat nu de illegaliteit in. Dat is voor niemand goed. Het leidt tot problemen met de openbare orde, het gaat ten koste van de kinderen en het is geen oplossing voor de langere termijn."

Eerder deze maand haalde de politie in Moerdijk asielzoekers weg uit een maïsveld langs de A16 bij Zevenbergschen Hoek. Albanezen hielden zich daar schuil om van daaruit op een naastgelegen parkeerplaats in vrachtwagens te klimmen om als verstekeling naar Engeland te gaan.

STER reclame