NOS Voetbal

Ziyech: 'Alle puzzelstukjes vallen op hun plaats'

Hij spreekt liever met zijn voeten dan met verslaggevers. Bij Hakim Ziyech staat het voetbalspelletje centraal. Wat anderen verder van hem denken of over hem zeggen, interesseert de spelmaker van Ajax niet.

Ziyech: 'Kans groot dat dit elftal volgend jaar niet meer bij elkaar zit'

"Dat doet me niks", zegt hij voorafgaand aan de 'Klassieker'. Zondagmiddag is Feyenoord in Amsterdam de tegenstander. "Een mooie wedstrijd, een wedstrijd op zich. Die moet je winnen", weet de begaafde middenvelder van Ajax.

Ziyech is geen prater. Hij laat het liever met zijn voeten zien. Lastige jongen, wordt er weleens gezegd. Hij fronst bij die constatering zijn wenkbrauwen. "Dat is de buitenwereld: altijd een oordeel klaar. Het interesseert me echt niet. Ik weet dat het niet zo is. Ik ben mezelf en ik hoef geen pokerface op te zetten."

Dat hij dit seizoen nog in het shirt van de Amsterdammers te bewonderen is, is al een wonder op zich. De Marokkaans international had met Ajax de afspraak dat hij mocht vertrekken naar het buitenland als de juiste club zich zou melden. Dat gebeurde, na een onopvallend WK in Rusland, echter niet.

Hakim Ziyech viert zijn treffer

Ziyech meldde zich weer in Amsterdam. Daar dartelt hij inmiddels weer wekelijks over het veld. Met een grote glimlach op het gezicht. De komst van ervaren sterkhouders als Dusan Tadic en Daley Blind en de stormachtige ontwikkeling die talenten als Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong doormaken, hebben Ajax meer dan goed gedaan.

In de Champions League wervelt het team van Erik ten Hag, in de competitie viel alleen het verloren optreden in Eindhoven tegen de voorlopig ongenaakbare koploper in de eredivisie PSV flink uit de toon.

Ik had er geen rekening mee gehouden hier nog te zijn, maar ik ben er toch.

Ajacied Hakim Ziyech

Ajax swingt en Ziyech is de inspirator. Daar had hij zelf helemaal niet meer op gerekend. "Eerlijk gezegd niet, nee. Ik had er geen rekening mee gehouden hier nog te zijn, maar ik ben er toch."

Het publiek heeft hem meteen in de armen gesloten. Het aanvallende spel en de goede resultaten hebben de sfeer in de Johan Cruijff Arena een vrolijke vesting gemaakt. Ziyech geniet, feest op de rug van de Braziliaan David Neres, trekt grijnzend aan het baardje van Klaas-Jan Huntelaar.

Puzzelstukjes

"Alle puzzelstukjes vallen nu op hun plaats. Het klikt gewoon heel goed met zijn allen. Dat is wel mooi om te zien", geeft hij toe. "Ik heb met mijn teamgenoten gewoon heel veel plezier, elke dag. Dat is voor mij het belangrijkste."

De successen - Ajax heeft goede vooruitzichten op overwinteren in de lucratieve Champions League - hebben ook een keerzijde. Europa let op Ajax en op de smaakmakers.

Ziyech weet het. Het is nu of nooit met deze groep. "Je weet dat er grote talenten rondlopen, waar veel interesse voor is. De kans is groot dat dit elftal volgend jaar niet meer bij elkaar zit. Dat heb je ook niet in de hand. Voetbal is zo raar, dat het morgen ineens helemaal anders kan zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl