Lieke Martens neemt de felicitaties in ontvangst ANP

Goed nieuws voor de Nederlandse voetbalvrouwen. Als ze zich ten koste van Zwitserland plaatsen voor het wereldkampioenschap van volgend jaar, is er aanmerkelijk meer te verdienen dan tijdens het laatste WK.

De FIFA verhoogt het prijzengeld bij het WK, dat volgende jaar in Frankrijk wordt gehouden, naar 26,4 miljoen euro.

In 2015, toen Oranje voor het eerst op het WK was, werd er nog slechts 15 miljoen euro te verdelen over de 24 deelnemende landen. De FIFA heeft bovendien ruim 15 miljoen apart gezet voor de voorbereiding van de WK-landen. Voor het eerst krijgen de clubs van de voetbalsters ook een vergoeding voor het 'uitlenen' van de speelsters voor het WK.

WK Rusland

Het prijzengeld bij de vrouwen is nog steeds slechts een fractie van het geld dat er bij de mannen wordt verdeeld. Op het WK 2014 in Brazilië werd ruim 500 miljoen verdeeld. Op het WK van dit jaar in Rusland lag de prijzenpot een stuk lager met 350 miljoen, waarvan 35 miljoen naar wereldkampioen Frankrijk ging.

De Nederlandse voetbalsters hopen er op het WK in Frankrijk weer bij te zijn en dienen dan in een tweeluik te winnen van Zwitserland. Vrijdag 9 november is de eerste wedstrijd in stadion Galgenwaard in Utrecht. Vier dagen later volgt de return in het LIPO Park in de Zwitserse stad Schaffhausen.

STER reclame