Pro Shots
NOS Voetbal

Stegeman: 'Go Ahead Eagles titelkandidaat? Onzin!'

Wie wordt er kampioen in de eerste divisie? De meeste voetballiefhebbers zullen FC Twente, Sparta of NEC naar voren schuiven. Maar voorlopig leidt Go Ahead Eagles de dans in de wellicht moeilijkst te voorspellen competitie van Europa.

"Het verbaast me, ik had niet verwacht dat we na tien wedstrijden op deze positie zouden staan", zegt trainer John Stegeman. "Maar, we zitten pas op een kwart en het is dus onzin om over een titel te praten. Dat is echt veel te voorbarig, het zegt nog niks", voegt hij er direct aan toe.

Stand in de eerste divisie

Top-7 Duels-Punten
1. Go Ahead Eagles 10-23
2. Sparta Rotterdam 10-21
3. FC Twente 10-20
4. Almere City 10-20
5. FC Den Bosch 10-19
6. NEC 10-18
7. SC Cambuur 10-17

Stegeman verliet afgelopen zomer 'zijn' Heracles om bij Go Ahead aan de slag te gaan. Een opmerkelijke stap, van een stabiele middenmoter in de eredivisie, naar een club die ver was weggezakt in de eerste divisie. De Deventenaren eindigen vorig seizoen namelijk als zeventiende.

"De sportieve uitdaging in combinatie met de mensen met wie ik zou gaan werken gaf de doorslag om voor Go Ahead te kiezen", vertelt Stegeman. "Ik kom uit een gespreid bedje bij Heracles, waar alles tiptop voor elkaar was. Bij Go Ahead moet en mag ik dingen naar mijn hand zetten. Daar leer ik van als trainer."

De Heracles-link

Zo houdt Stegeman zich in Deventer, naast het eerste elftal, bezig met bijvoorbeeld de jeugdopleiding en de scouting. Hij heeft ook een stevige hand gehad in de samenstelling van de huidige selectie. Inclusief vijf spelers met wie Stegeman in het verleden al werkte bij Heracles.

"We hebben niet zomaar spelers weggehaald uit Almelo. Ze moesten wel passen bij Go Ahead Eagles en bij mijn manier van voetballen. Gino Bosz, Jeroen Veldmate, Jaroslav Navrátil, Roland Baas en Gor Agbaljan kennen mij en weten hoe ik werk. Dat is prettig."

Stegeman: "Daar komt bij dat we eigenlijk vanaf de eerste training al met een vaste samenstelling trainen. Dat is voor mij een voorwaarde om resultaat te halen."

Pro Shots
Go Ahead-aanvoerder Jeroen Veldmate werkte in het verleden met trainer John Stegeman bij Heracles

Het werken met een vast basiselftal is een van de verklaringen voor het succes. In de eerste tien wedstrijden stelde Stegeman zeven spelers iedere wedstrijd op, de andere vier (die het 'vaste' elftal compleet maken) stonden negen keer aan de aftrap.

Stegeman: "Je moet wel een beetje gevrijwaard blijven van blessures en schorsingen, dat heb je niet altijd in de hand. Dus daar hebben we voorlopig wel wat geluk mee. Maar we kijken wel naar belastbaarheid en fitheid. Ik heb mensen aan de staf toegevoegd die me daarbij helpen. Tijdens trainingen kunnen we per individu zien wie er meer kan doen en bij wie je op de rem moet trappen."

Het is een vorm van professionalisering die Stegeman bij Go Ahead wil doorvoeren. "Voetbal is voor mij een manier van leven. Spelers en andere werknemers bij Go Ahead moeten bezig zijn met hun vak. Voor, tijdens en na trainingen en wedstrijden. Dan heb ik het over krachttraining, verzorging en voeding bijvoorbeeld."

Pro Shots
Spits Thomas Verheijdt (vijf goals) is een van de blikvangers bij Go Ahead

Met een beperkt budget het maximale eruit halen. Dat is de uitdaging voor Stegeman. Maar niet alles wat hij wil, is mogelijk. "Ik zou bijvoorbeeld heel graag een fulltime fysiotherapeut willen. Dat is nu soms schipperen. Terwijl ik het noodzaak vind om geblesseerde spelers zo snel mogelijk weer fit te krijgen. Daar kunnen we nog stappen in maken."

Qua voetbal heeft de trainer voorlopig geen klachten. Waar in het hele voorgaande seizoen slechts negen keer werd gewonnen door Go Ahead, staat de teller nu al op zeven keer winst. "Wij gaan ongetwijfeld nog wedstrijden verliezen en we zullen het af en toe moeilijk krijgen. We moeten stabiel worden, dan kunnen we de lat hoger gaan leggen."

Als we na 25 wedstrijden nog bovenaan staan, loop ik echt niet weg voor de titel.

John Stegeman, trainer Go Ahead Eagles

De play-offs halen via de ranglijst en dan meespelen om promotie. Dat is het doel dat Go Ahead zich voor dit seizoen heeft gesteld. Stegeman: "We hebben ons voorgenomen dat het een overgangsjaar is. Dat blijft voorlopig zo, ondanks de positie waar we nu staan. Aan het eind van het seizoen moeten we een goede notering op de ranglijst hebben."

"Als we na 25 wedstrijden nog steeds bovenaan staan, dan loop ik echt niet weg voor de titel. Maar het gaat nu nog nergens over. Er zijn clubs met meer budget, betere elftallen en betere spelers. We kunnen NEC en Sparta goed tegenstand bieden, maar de volgende stap is om van die clubs te winnen."

Stegeman: "Als je dat doet, maak je echt stappen en kun je misschien mee gaan strijden om het kampioenschap. Dat is nu nog niet het geval, zo simpel is het."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl