Tijdens een wereldreis moet er ook geleerd worden, zoals hier op de boot
NOS Nieuws

Wereldreis met kinderen steeds populairder, maar hoe zit het met school?

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om met hun kinderen op wereldreis te gaan. Via de Wereldschool, een instituut voor Nederlands onderwijs in het buitenland, zijn er op dit moment zo'n duizend kinderen die onderwijs op afstand volgen. Dat aantal steeg de afgelopen jaren met zo'n 10 procent per jaar.

De meeste kinderen die op wereldreis zijn, zitten in de leeftijdscategorie van het basisonderwijs. "Dat is iets makkelijker te realiseren, omdat je dan niet tien verschillende vakken hebt", zegt Bianca Maaskant van de Wereldschool. Volgens haar is het te vergelijken met een vorm van thuisonderwijs. "Als ouder bied je het onderwijs dan aan."

Het is vaak de keuze van ouders om een lange reis te gaan maken. En dat betekent een grote verandering voor de kinderen:

Ouders willen graag op wereldreis, maar de kinderen zien ook nadelen

Anneke en Robert Hol maakten vorig jaar een grote reis met hun drie kinderen. En ze zouden het zo weer doen. "Er zijn honderdduizend redenen om het niet te doen", zegt moeder Anneke. "Maar je kan ook kiezen om het anders te doen dan het gebaande pad."

Volgens het stel is het belangrijk om het goed te plannen en bijvoorbeeld op het juiste moment weer terug te komen. Robert Hol: "Dan kunnen ze ook weer aansluiten op school."

Registratie

Er is geen organisatie die registreert hoeveel kinderen er precies op wereldreis zijn. Wel is bekend dat 685 kinderen vier jaar geleden nog Nederlandstalig onderwijs kregen via de Wereldschool, in 2016 waren dat er 820 en dit jaar zo'n duizend.

Volgens de Leerplichtwet moeten kinderen ingeschreven staan op een school en die ook regelmatig bezoeken, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

"Er zijn wel enkele uitzonderingen, maar die gelden niet voor reizen. Om toch op wereldreis te kunnen gaan, kunnen ouders zich laten uitschrijven als inwoner van Nederland. Dan hoeven ze niet meer te voldoen aan de Leerplichtwet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl