ECB-president Mario Draghi
NOS Nieuws

ECB-president tegen Italië: 'Matig de toon'

De plannen van de Italiaanse regering, om meer geld uit te geven dan in Europa is afgesproken, hebben nu al negatieve gevolgen voor de Italiaanse economie. Dat zegt de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi.

Vanwege de oplopende spanningen tussen Rome en Brussel, is de rente op Italiaanse staatsleningen met een looptijd van tien jaar de afgelopen maanden flink opgelopen, van 1,8 procent begin dit jaar naar 3,5 procent nu.

Volgens Draghi blijkt uit onderzoek van de ECB dat inmiddels ook de rente bij de bank voor Italiaanse bedrijven en burgers oploopt. Dat betekent dat die minder zullen investeren of geld lenen voor een hypotheek.

"Het betekent dat bedrijven en burgers meer moeten betalen, en dat heeft waarschijnlijk gevolgen voor de kredietverlening en de economische groei."

Niet te laat

Volgens Draghi is het niet te laat voor de Italiaanse regering om het tij te keren. "Matig de toon en stel de grondwettelijke basis van de euro niet op de proef. En zorg dat de rente omlaag gaat. Zorg
voor beleid dat de rente omlaag brengt."

De kans dat de Italiaanse premier Conte de aanbevelingen van zijn landgenoot ter harte neemt is niet erg groot. De populistische regering van Italië is ervan overtuigd dat de extra uitgaven nodig zijn om de economische groei te stimuleren en de ouderen en armen in Italië te steunen.

Italië is van plan om volgend jaar 37 miljard euro extra uit te geven, onder meer voor het invoeren van een bijstandsuitkering en de verlaging van de pensioenleeftijd. Het begrotingstekort loopt daarmee veel verder op dan volgens de Europese afspraken is toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl