Geboren Eindhovense is de baas van het vrouwentennis

Met de deelname van Kiki Bertens en Demi Schuurs aan de WTA Finals beleeft het Nederlandse tennis momenteel hoogtijdagen. Maar achter de schermen is er op het vrouwencircuit nóg een kracht met Nederlandse roots actief.

De 57-jarige Micky Lawler is sinds 2015 voorzitter van de WTA, de organisatie voor de proftennissters. Ze werd in 1961 geboren in Eindhoven als dochter van een Philips-medewerker en heeft geen verleden als tennisster. Hoe komt ze dan in zo'n hoge functie bij de WTA terecht?

"Toen ik jong was verhuisden we vaak voor mijn vaders werk. Ik heb gewoond in Colombia, Argentinië, Bolivia, Kenia en daarna ben ik gaan studeren in Frankrijk, België en Amerika", zegt Lawler in behoorlijk vloeiend Nederlands. Een van de vijf talen die ze spreekt.

Haar vader boorde voor Philips nieuwe markten aan. "Wat hij allemaal heeft meegemaakt met nieuwe producten en de uitdagingen die daarbij horen, dat gebruik ik iedere dag in mijn tennisleven."

Micky Lawler deze week in Singapore samen met oud-toppers Billie Jean King en Alicia Molik Getty Images

Lawler is sinds 1986 werkzaam in het tennis, haar passie. Eerst als persvoorlichtster van de ATP in het mannentennis en daarna als manager van een reeks topspelers (van Richard Krajicek tot Amelie Mauresmo) bij het grote marketing- en managementbureau Octagon.

Onder haar leiding is de WTA de laatste jaren opgebloeid. Het aantal toeschouwers en televisiekijkers loopt op, het tennis is in de breedte sterker geworden en de WTA probeert af en toe wat nieuws uit zoals coaches toestaan op de baan. Iets wat bij de mannen en op de grandslamtoernooien niet toegestaan is.

Clijsters en Evert dolblij met Lawler

Er is dan ook alle lof voor Lawler, wat deze week nog eens bleek toen de gezaghebbende journaliste Carole Bouchard haar prees op Twitter. Haar lofzang kreeg bijval van oud-speelsters Kim Clijsters, Judy Murray en Chris Evert: "Ze is geweldig!".

Lawler is blij met waar het vrouwentennis nu staat qua breedte. Afgelopen jaar waren er met Caroline Wozniacki, Simona Halep, Angelique Kerber en Naomi Osaka vier verschillende grandslamwinnaressen. Dat was het jaar daarvoor ook al zo. Maar er waren ook tijden dat je vooraf al kon voorspellen wie er met de prijzen vandoor zouden gaan.

"We hebben nieuwe namen zoals Sloane Stephens en Osaka. Met de diepte zit het wel goed, maar die meiden moeten nu aan de top blijven zodat er echte rivaliteiten ontstaan", zegt Lawler.

Lawler gelooft in Bertens

Daar kan Bertens ook een rol in spelen. "Ik geloof heel erg in Kiki. Ze is de ambassadrice waar iedereen van droomt. Maar het laatste wat ze nu moet doen is commercieel denken. Dit is geen gemakkelijk leven en soms gaan dingen te snel. Ze moet blijven doen wat ze nu doet."

WTA-president Lawler: 'Bertens ambassadrice waarvan je droomt'

STER reclame