Energie besparen doen we vooral voor de portemonnee, niet voor het milieu

Ondanks de toegenomen aandacht voor het milieu, is de portemonnee de grootste prikkel om zuinig met energie om te gaan. Dat blijkt na onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zo doen veel mensen als het koud is een trui aan, in plaats van dat ze de verwarming hoger zetten. Ongeveer 90 procent van de Nederlanders zegt kleine dingen als deze te doen om energie te besparen, maar vooral uit Hollandse zuinigheid dus. Ouderen doen dat vaker dan jongeren, blijkt uit het onderzoek.

Maar valt er ook echt wat te winnen, als we het hebben over het simpel besparen van energiekosten in en om huis? We zetten het voor je op een rij:

Geld besparen door alleen te wassen bij een volle trommel

Wasmachine

Wat als je morgen die ene trui aan wilt, maar hij ligt in de wasmand? Draai je dan een half wasje of wacht je tot je genoeg was hebt verzameld voor een volle lading en doe je een andere trui aan?

Volgens Milieu Centraal kost het draaien van een wasje gemiddeld vier procent van wat een huishouden in totaal aan elektriciteit verbruikt. Wanneer je twee keer per week een volle trommel wast in plaats van vier keer een halfvolle trommel, kun je tussen de tien en dertig euro per jaar besparen, berekende de Consumentenbond. Als alle huishoudens in Nederland dit zouden doen, zou het volgens NUON de jaaropbrengst van een windmolen schelen.

Ook de temperatuur is van invloed. Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van je wasmachine. Een wasje op zestig graden kost bijna twee keer zoveel als een wasje op veertig graden.

Licht

Doe je altijd het licht uit als je een kamer verlaat of kom je dikwijls boven terwijl het slaapkamerlicht nog brandt? Het is (natuurlijk) altijd zuiniger om de lampen uit te doen als je de kamer verlaat. Een gemiddelde gloei- of halogeenlamp elke dag 10 uur laten branden, kost namelijk al gauw zo'n 30 euro per jaar. Een lamp uitdoen als je de kamer verlaat, loont dus echt.

Maar het meest valt te besparen door te kijken welke lampen je hebt. Volgens Milieu Centraal is een ledlamp 85 procent zuiniger dan een gloeilamp. Besparen kan dus door werkende gloeilampen te vervangen door een ledlamp.

Volgens ReggeStroom, een corporatie gericht op duurzame stroom, kun je alleen al op de kerstverlichting flink besparen. Een maand lang een lichtslang in de tuin aanhebben kost vijftig euro, maar kies je voor een lichtslang met ledverlichting, dan ben je maar de helft kwijt.

Geld besparen door de verwarming een graad lager te zetten

Verwarming

Doe je als je het koud hebt eerst een dikkere trui aan, pak je een dekentje of zet je meteen de verwarming aan?

Als je de verwarming structureel een graadje lager zet kun je zo'n vijftig euro per jaar besparen. Zet je de thermostaat een uur voor je gaat slapen al op 15 graden, dan bespaar je nog eens 40 euro per jaar.

Ook kun je radiatorfolie achter de verwarming plaatsen zodat die de buitenmuur niet verwarmt, maar de warmte gebruikt om de kamer te verwarmen.

Geld besparen door met de hand af te wassen

Afwassen

In een huishouden met vaatwasser gaat ongeveer zeven procent van het stroomverbruik naar de afwasmachine. Een vaatwasser verbruikt per afwas gemiddeld twee keer meer energie dan een afwasbeurt met de hand. Je kunt dus beter zelf met een teiltje sop en een afwasborstel in de weer.

Heb je daar geen zin in? Zorg dan wel dat je de vaatwasser helemaal vult. Voorspoelen is niet nodig, je hoeft alleen de grote etensresten te verwijderen.

Voor het energieverbruik is het beter om de eco-programma's te gebruiken zowel van je was- als je afwasmachine, al duren die programma's vaak wel een stuk langer.

Opladers

Opladers, je hebt er vast een heleboel rondslingeren in huis. Voor je telefoon, je laptop, je tablet, je fotocamera, je elektrische tandenborstel. Als je na het opladen je adapter in het stopcontact laat zitten blijft hij stroom verbruiken, het is dus altijd beter om de laders eruit te halen. Maar als je het in kosten wilt uitdrukken dan is dat nagenoeg niets, aldus NUON. Het verbruik van de moderne elektronische oplader is verwaarloosbaar klein. Laat staan als je een lader zonder apparaat in het stopcontact laat zitten.

Meer besparen

Heb je een energiecontract met dubbel tarief, dan betaal je 's nachts en in het weekend een lager stroomtarief dan in de piekuren. Het verspreiden van het gebruik van energie is ook beter voor het milieu.

Let er ook op dat apparaten die op standby staan ook stroom vragen. Dus je zou de stekkers van bijvoorbeeld de tv en de magnetron uit het stopcontact kunnen trekken als je ze niet gebruikt. Bij alleen de televisie kan dat volgens NUON al 35 euro per jaar schelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl