Studenten bij de TU Eindhoven

Zes studenten in Eindhoven hebben de bof

Zes studenten in Eindhoven zijn besmet met de bof. Deze zeer besmettelijk infectie zorgt voor een ontsteking van de speekselklier bij het oor.

De GGD kreeg vorige week signalen dat de bof zou heersen onder studenten en heeft inmiddels de bevestiging van zes gevallen. Meer besmettingen worden niet uitgesloten en daarom vraagt de GGD zieke studenten zich te melden.

"We willen graag weten wat we kunnen verwachten", zegt Ronald ter Schegget, arts infectieziektebestrijding bij de GGD. "De boodschap is daarom: heb je klachten die lijken op de bof, bel dan even met ons, dan krijgen we inzicht in het aantal."

Volgens Ter Schegget zou het goed kunnen dat er over twee tot drie weken ook weer nieuwe gevallen van de bof opduiken. "Verspreiding van de bof is niet makkelijk te voorkomen. Je bent twee dagen voordat je klachten krijgt namelijk al besmettelijk en het virus draag je over via speekseldruppeltjes. Als je in een groepje staat te praten kun je de ziekte dus zomaar krijgen."

Verbaasd over de uitbraak van de bof is de GGD-arts niet. "Sinds 2010 kennen we met name onder studenten af en toe een kleine uitbraak. Het zijn juist de studenten, omdat ze heel veel dingen doen, feestjes aflopen, veel sociaal verkeer hebben."

De studenten zijn vaak gewoon gevaccineerd. "Maar we weten van die eerdere uitbraakjes dat er toch een kans is dat je op die leeftijd bevattelijk bent voor de bof", zegt Ter Schegget. "Na vaccinatie zijn de klachten gemiddeld wel wat milder en is er minder kans op complicaties. Maar ze kunnen de bof krijgen."

Wie eenmaal ziek is, moet gewoon uitzieken, zegt de arts. "Het is een virus, dus medicijnen zijn er niet. Maar na maximaal een week zijn de klachten weer weg." De studenten hoeven hun gedrag dan ook niet aan te passen. "Al zeggen we wel tegen ze dat het niet handig is als ze met klachten naar een groot feest gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl