Chris Sale begint met werpen voor Boston Red Sox tegen Los Angeles Dodgers in de eerste wedstrijd van de World Series EPA
NOS Sport Honkbal

Bogaerts wint met Red Sox eerste wedstrijd in World Series

Oranje-international Xander Bogaerts heeft met Boston Red Sox de eerste wedstrijd van de World Series gewonnen. In Boston werd Los Angeles Dodgers van werper Kenley Jansen, die niet in actie kwam, met 8-4 aan de kant gezet.

Goed begin Boston

In een vochtig en fris Boston begonnen de Red Sox agressief aan de wedstrijd. Mookie Betts was de eerste slagman voor de thuisploeg en hij scoorde ook het eerste punt. Na één inning stond het 2-0 voor Boston.

In de tweede inning deden de Dodgers iets terug met een homerun van Matt Kemp. Hij sloeg de bal over The Green Monster, de meer dan tien meter hoge muur in het linksveld. Een inning later kwamen de Dodgers op gelijke hoogte door een honkslag van sterspeler Manny Machado.

Boston pakte in de derde inning weer de voorsprong met een verre honkslag in het midveld door J.D. Martinez.

Xander Bogaerts zet Boston Red Sox op voorsprong (4-3) in de eerste wedstrijd van de World Series tegen Los Angeles Dodgers EPA

De Dodgers drongen aan, bijvoorbeeld in de vijfde inning, waarin Machado de stand weer gelijk trok met een rake tik: 3-3. Diezelfde vijfde inning bracht Los Angeles meer positief nieuws: de alom gevreesde startende werper Chris Sale werd gewisseld. Niet veel later moest ook zijn collega bij Los Angeles, Clayton Kershaw, het veld ruimen. De vervangende werpers moesten het werk opknappen en deden dat met name voor Boston erg goed.

Bogaerts slaat Boston op voorsprong

Oranje-international Xander Bogaerts eiste een hoofdrol op door in de tweede helft van de vijfde inning Boston op een 4-3 voorsprong te slaan. Hierna liep Boston verder uit naar 5-3. LA sputterde nog wel wat tegen, maar Boston gaf gas, onder andere met drie punten in de achtste inning na een homerun van Eduardo Núñez.

Sterke mannen voor Boston waren Andrew Benintendi met vier honkslagen, J.D. Martinez met twee binnen geslagen punten en homerunman Núñez.

Bogaerts & Jansen

Dit zijn de eerste World Series ooit waarin twee Nederlandse internationals actief zijn. Voor Bogaerts zijn het zijn tweede World Series. In 2013 won hij als rookie met Boston van St. Louis Cardinals. Dit jaar is de jonge Arubaan (25) de enige speler van dat team die nog steeds meedoet voor Boston. 2018 is aanvallend zijn beste jaar ooit met 103 binnengeslagen punten en 23 homeruns.

Kenley Jansen (31) speelt voor het tweede jaar op rij in de World Series. Hij kwam in de eerste wedstrijd niet in actie. Vorig jaar verloren de Dodgers mede door een zwak optreden van Jansen in de beslissende wedstrijd met 4-3 van Houston Astros.

Topseizoen Boston

Boston Red Sox is een van de meest succesvolle honkbalploegen van deze eeuw met drie titels in veertien seizoenen en kent een geweldig seizoen met liefst 108 overwinningen in 162 wedstrijden, een clubrecord. De Dodgers staan voor het tweede seizoen op rij in de World Series in een poging de eerste titel sinds 1988 binnen te slepen.

Ondanks het lange honkbalseizoen in Amerika speelden beide ploegen dit jaar nog niet tegen elkaar. De Los Angeles Dodgers en Boston Red Sox stonden zelfs nog nooit tegenover elkaar in de World Series. Een voorloper van de Dodgers, de Brooklyn Robins, trof in 1916 wél Boston Red Sox: Boston won toen, mede door toedoen van Babe Ruth.

Duurste World Series ooit

Zowel de Dodgers als de Red Sox zijn grootverdieners in het Amerikaanse honkbal. Los Angeles geeft dit seizoen naar schatting zo'n 194 miljoen dollar (169 miljoen euro) aan salarissen uit tegen 237 miljoen dollar (207 miljoen euro) voor Boston. Daarmee zijn dit de duurste World Series ooit.

STER reclame