Jolie met Venezolaanse vluchtelingen in een opvang in hoofdstad Lima Reuters

De Amerikaanse actrice Angelina Jolie zegt dat de exodus van honderdduizenden Venezolanen uit hun land heeft geleid tot een "schokkende" migrantencrisis in Zuid-Amerika, die "voorspelbaar en te voorkomen" was.

Jolie was als speciaal ambassadeur voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR drie dagen in Peru. Volgens de Verenigde Naties zijn daar zo'n 400.000 Venezolanen naartoe gevlucht.

Jolie sprak met vluchtelingen in een opvang in Peru:

'Dit is één van de grootste migratiecrises ooit'

"Geen van de Venezolanen die ik heb ontmoet, wil liefdadigheid", zei Jolie. "Ze willen een kans om zichzelf te helpen."

Wanbeleid

Jolie sprak dinsdag met de Peruaanse president Martín Vizcarra over de migrantencrisis. Ze bedankte Peru voor de maatregelen waarmee Venezolanen in het land een legale status kunnen krijgen. Ook riep ze regeringen wereldwijd op om procedures te steunen die vluchtelingen helpen met het aanvragen van asiel.

Door het economische wanbeleid en hoge overheidsuitgaven van president Nicolás Maduro stortte de Venezolaanse economie de afgelopen jaren compleet in.

Leegloop

Volgens de VN zijn sinds 2014 meer dan 2,3 miljoen mensen Venezuela ontvlucht in de hoop elders een beter leven te vinden, wat neerkomt op 7 procent van de totale bevolking.

Maduro zei eerder dat dat aantal nergens op is gebaseerd en zijn de afgelopen twee jaar minder dan 600.000 Venezolanen vertrokken.

Wel beloofde de president om de leegloop in zijn land te keren door de reis naar huis van met name jonge en hoogopgeleide mensen te betalen en hij beloofde hun ook werk.

STER reclame