Mooiste astronomische foto van 2018: 'Menselijkheid in ons grote universum'

time icon
Brad Goldpaint | National Maritime Museum

Brad Goldpaint is uitgeroepen tot beste astronomie-fotograaf van het jaar. Hij won de prijs met de bovenstaande foto, genaamd Transport the Soul. De prijs, Insight Astronomy Photographer of the Year, wordt jaarlijks uitgereikt door het Koninklijk Observatorium van Greenwich.

De jury noemt de foto van Goldpaint een uitzonderlijke foto, "die een menselijk element toevoegt aan een buitenaards maanverlicht landschap". "De foto is ruimtelijk. Je kan jezelf verliezen in het landschap. Het kleine silhouet van de persoon herinnert je aan de menselijkheid in ons grote universum."

In een reactie zegt de fotograaf vereerd te zijn met de prijs. "Het is de grootste erkenning die ik ooit voor mijn werk heb gekregen." Behalve erkenning krijgt Goldpaint ook 10.000 pond.

Royal Museums Greenwich
@RMGreenwich
Here we have @GoldpaintPhoto's reaction to winning this year's #astrophoto2018 competition.
7 maanden geleden

Eerder stelde de jury al een shortlist samen van de beste foto's uit 4200 ingezonden beelden uit 91 landen.

Bekijk ze hier allemaal en hieronder een selectie:

Bij de meeste foto's is gebruik gemaakt van speciale telescopen en professionele camera's, maar Casper Kentish liet met zijn inzending zien dat je ook met een iPad een heel eind kan komen. Hij legde met zijn tablet de maan van dichtbij vast.

"Na een paar bewolkte dagen", schreef de jury, "kreeg de fotograaf eindelijk de kans om zijn verjaardagscadeau te gebruiken. De wolken bewogen snel, dus hij had niet veel tijd om de maan vast te leggen." Samen met zijn opa probeerde Kentish door een nieuwe telescoop, zijn iPad op het juiste moment op de juiste plek te houden. Uiteindelijk slaagde hij er in om de maan te fotograferen:

Casper Kentish | National Maritime Museum

De fotowedstrijd voor de mooiste foto's van het sterrenstelsel en planeten bestaat tien jaar. Vanaf morgen zijn de winnaars van dit jaar en de vorige edities te zien in het National Maritime Museum in Greenwich.

STER Reclame