Sawsan Chebli met Rolex
NOS Nieuws

Duitse politica aan schandpaal om peperduur horloge

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

Een foto van een linkse politica met een Rolex van ruim 7000 euro heeft in Duitsland tot een golf aan haatberichten en discussie geleid. In de hoofdrol van deze zogenoemde Rolex-gate is Sawsan Chebli (40), bestuurder voor de sociaal-democratische SPD in Berlijn. Zij heeft haar Facebook-account inmiddels verwijderd.

Het begint met een Facebook-post, met daarin een vier jaar oude persfoto van Chebli - uitvergroot de Rolex die ze draagt - met daaronder de tekst: "alles wat je over de stand van de sociaal-democratie in 2018 moet weten". Op Facebook en Twitter verschijnen honderden commentaren waarin Chebli onder meer salonsocialisme wordt verweten. "Haar kiezers amper de huur kunnen betalen, en zij loopt rond met een Rolex?", schrijft een anonieme twitteraar.

Binnen enkele uren is de hashtag #Rolex trending in Duitsland. Bild Zeitung komt met de kop: 'Mogen linkse politici een Rolex dragen?'. In het betreffende stuk wordt ook Chebli's salaris genoemd. Het tijdschrift Stern noemt het "een pr-ramp voor de partij".

Chebli, kind van Palestijnse ouders en zelf in armoede opgegroeid, reageerde op de ophef met een persoonlijk bericht. "Wie van jullie heeft met twaalf broers en zussen in twee kamers geleefd, op de grond moeten slapen en eten, hout moeten hakken omdat de kolen te duur waren?"

Intussen richt de verontwaardiging zich vooral op degenen die Chebli aan de schandpaal hebben genageld. Ook politici van andere partijen schieten haar te hulp. Christian Lindner, leider van de liberale partij FDP, schrijft: "Wat Chebli met haar eigen verdiende geld doet, dat gaat niemand wat aan. Je hoeft niet arm te zijn, om tegen armoede te zijn".

Anderen noemen de shitstorm een duidelijk voorbeeld van de Duitse afgunstcultuur.

Door haar indrukwekkende politieke carrière wordt Chebli vaak aangehaald als toonbeeld van integratie. Maar ze is ook al vaker mikpunt van scheldpartijen en discriminatie geweest. Ze heeft even genoeg van sociale media, zegt ze zelf. "Misschien dat ik weer terugkom als de storm is gaan liggen. Maar dat is waarschijnlijk pas als ik niet meer in de politiek zit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl