ANP

Asbest op metrostation Rotterdam, station twee dagen dicht voor onderzoek

time icon Aangepast

Bij werkzaamheden aan het Rotterdamse metrostation Stadhuis zijn asbestvezels vrijgekomen. Een woordvoerder van het Rotterdamse ov-bedrijf RET liet vanmiddag weten dat er asbestplaten werden aangetroffen tijdens sloopwerkzaamheden voor nieuwe metrogangen.

Het station werd daarna meteen ontruimd.

Twee dagen onderzoek

Tegelijk is de RET een onderzoek gestart. Dat zal minimaal twee dagen in beslag nemen. Zo lang is er ook geen metroverkeer tussen de stations Rotterdam Centraal en Beurs.

Verder worden uit voorzorg onder meer de filters vervangen in de metro's die station Stadhuis hebben gepasseerd.

Oproep

De RET plaatste kort na de ontdekking van het asbest een oproep op de website. Reizigers die op metrostation Stadhuis waren geweest, werden verzocht een mail te sturen met onder meer het tijdstip waarop ze in het station waren.

Die oproep verwijderde het bedrijf later. Wel kunnen bezorgde reizigers terecht bij de klantenservice van het bedrijf.

RET
@RETRotterdam
Om 13.30 uur vernamen wij dat tijdens werkzaamheden op station Stadhuis asbestvezels zijn aangetroffen. We hebben onmiddellijk het station ontruimd voor de veiligheid. Op dit moment onderzoeken wij de consequenties. Zodra wij meer weten komen wij met nadere informatie.
7 maanden geleden

Volgens asbestdeskundige Eva Engel, die woningcorporaties adviseert over asbest, lopen reizigers die eventueel in aanraking zijn gekomen met de asbestvezels geen acuut gezondheidsrisico. "Dat verandert pas als ze maanden achter elkaar iedere dag die vezels zouden inademen. Dat staat ook in de GGD-richtlijn."

Engel vindt het niet overdreven dat de RET meteen heeft besloten het metrostation te sluiten. "Het is goed eerst te kijken in hoeverre het gebied is verontreinigd en je wil ook niet dat reizigers de asbestvezels gaan verspreiden. Als het verontreinigde gebied is bepaald, kan het ook snel opgeruimd worden."

Waar zit asbest in?

Asbest was jarenlang een populair bouwmateriaal. Het was licht, goedkoop en brandveilig. Het is onder meer verwerkt in golfplaten, vensterbanken, riool-, gas- en waterleidingen, warmhoudplaatjes, vinyltegels, luchtkanalen van schoorstenen, gevelpanelen en plafonds. Het kankerverwekkende materiaal werd gebruikt in woningen, scholen en kantoren, maar ook in de industrie en de scheepvaart. In 1993 kwam er een totaalverbod op asbest.

STER Reclame