NOS NieuwsAangepast

Asbest op metrostation Rotterdam, station twee dagen dicht voor onderzoek

Bij werkzaamheden aan het Rotterdamse metrostation Stadhuis zijn asbestvezels vrijgekomen. Een woordvoerder van het Rotterdamse ov-bedrijf RET liet vanmiddag weten dat er asbestplaten werden aangetroffen tijdens sloopwerkzaamheden voor nieuwe metrogangen.

Het station werd daarna meteen ontruimd.

Twee dagen onderzoek

Tegelijk is de RET een onderzoek gestart. Dat zal minimaal twee dagen in beslag nemen. Zo lang is er ook geen metroverkeer tussen de stations Rotterdam Centraal en Beurs.

Verder worden uit voorzorg onder meer de filters vervangen in de metro's die station Stadhuis hebben gepasseerd.

Oproep

De RET plaatste kort na de ontdekking van het asbest een oproep op de website. Reizigers die op metrostation Stadhuis waren geweest, werden verzocht een mail te sturen met onder meer het tijdstip waarop ze in het station waren.

Die oproep verwijderde het bedrijf later. Wel kunnen bezorgde reizigers terecht bij de klantenservice van het bedrijf.

Volgens asbestdeskundige Eva Engel, die woningcorporaties adviseert over asbest, lopen reizigers die eventueel in aanraking zijn gekomen met de asbestvezels geen acuut gezondheidsrisico. "Dat verandert pas als ze maanden achter elkaar iedere dag die vezels zouden inademen. Dat staat ook in de GGD-richtlijn."

Engel vindt het niet overdreven dat de RET meteen heeft besloten het metrostation te sluiten. "Het is goed eerst te kijken in hoeverre het gebied is verontreinigd en je wil ook niet dat reizigers de asbestvezels gaan verspreiden. Als het verontreinigde gebied is bepaald, kan het ook snel opgeruimd worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl