Het Sportforum met Redbad Strikwerda, Hans Vandeweghe en Iwan van Duren NOS

'Bertens doet zichzelf tekort door Sluiter erbij te halen'

time icon

De fraaie zege van Kiki Bertens op de WTA Finals, de vierde plaats van de volleybalvrouwen op het WK en het omkoopschandaal in het Belgische voetbal; het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken bood voor elk wat wils.

Bertens, die haar debuut maakte op het eindejaarstoernooi in Singapore, versloeg in haar eerste partij Angelique Kerber. Bertens maakte indruk vanaf de tweede set. Opvallend genoeg - of juist niet - ná een peptalk van haar coach Raemon Sluiter.

Het duo Sluiter-Bertens fascineert Iwan van Duren. "Zij kan heel goed tennissen, maar blijkbaar heeft ze een paar snaren die telkens geraakt moeten worden door de coach. Ik kan haar niet meer zien zonder hem", aldus de VI-journalist.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Bertens doet zichzelf tekort door Sluiter erbij te halen'

Het is een bekend beeld: Sluiter die gehurkt bij het bankje van Bertens op de tennisster inpraat, zoals dat ook in Singapore gebeurde. "Let's go meissie", pepte de Rotterdammer zijn pupil op. "Hij tilt haar als het ware op", zegt Van Duren.

Volleybalcoach Redbad Strikwerda denkt dat Bertens nog veel meer kan als ze minder afhankelijk wordt van haar coach. "Ze doet zichzelf tekort om eerst te verliezen en daarna haar coach erbij te moeten halen."

"Ze praat in interviews ook over 'je' in plaats van 'ik'. Als zij het heeft over 'ik doe dit en ik doe dat' en het zelf in de hand gaat nemen, wordt ze een beest dat bijna niet meer te verslaan is."

In het Sportforum bespreken drie gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek.

Dit keer waren journalisten Iwan van Duren (Voetbal International), Hans Vandeweghe (onder meer De Morgen) en volleybalcoach Redbad Strikwerda te gast.

Het Sportforum is in zijn geheel hier (podcast) en via NPO Radio 1 Gemist terug te luisteren.

De vierde plaats van de volleybalvrouwen op het WK in Japan was historisch, want nooit eerder reikte Oranje zo ver. Tegelijkertijd was de teleurstelling na het mislopen van een medaille gigantisch.

Volleybalcoach Strikwerda is in het Sportforum hard in zijn oordeel. "Ze zijn simpelweg niet goed genoeg op dit moment. Ze hadden negen punten minder dan Servië en waren tegen China kansloos", doelt hij op de halve finale en de strijd om het brons.

'Ingehaald door Italië'

Dat het team een uitstekende ontwikkeling doormaakt staat buiten kijf, vindt ook Strikwerda. Toch zal het niet makkelijk worden om op volgende toernooien wél op het podium te eindigen.

"Nederland is het afgelopen jaar ingehaald door Italië. En de Verenigde Staten zullen de komende jaren ook wel terugkomen. Die laten dit niet over hun kant gaan."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'De volleybaldames zijn op dit moment niet goed genoeg'

In België hoopten ze dat het bijna twee weken na de start van het grootschalige fraude-onderzoek weer over voetbal zou gaan. Zeker nu ook daar de competitie weer is hervat. Maar na de arrestatie van Lokeren-coach Peter Maes lijkt die hoop vervlogen.

"Ik had al gehoord dat zijn contract op een rare manier is genegotieerd door die zaakwaarnemer die al vastzit (Dejan Veljkovic, red.)", vertelt de Belgische journalist Hans Vandeweghe. "Maar er zit een verschil tussen in de gevangenis gegooid worden en een paar uur worden ondervraagd. Misschien staat hij morgen weer op het trainingsveld."

Miljardenindustrie

Van Duren volgt de ontwikkelingen nauwgezet. Vrijdag was hij bij Club Brugge, een dag later bezocht hij KRC Genk en op zondag was hij bij KV Mechelen. De journalist brengt binnenkort ook een boek uit over malafide voetbalmakelaars. Want daar schijnen alle schandalen, zo ook nu in België, telkens te beginnen.

"Het leuke spelletje is een miljardenindustrie geworden. Elk jaar verdwijnt bijna anderhalf miljard euro in het voetbal. Tussen transfers in, via Cyprus of waar dan ook", vertelt Van Duren. "Vroeger kochten makelaars spelers. Nu kopen ze hele clubs."

Waar de operatie 'Propere Handen' zal eindigen? Van Duren: "Het loopt met een sisser af en een aantal mensen zullen geslachtofferd worden."

STER Reclame