AFP/NOS

Wekdienst 23/10: staking bij Ryanair en de langste zeebrug gaat open

time icon

Goedemorgen! Ryanair-vluchten van en naar Eindhoven mogelijk getroffen door staking, brug van China naar Hongkong open en wat zegt Erdogan over Khashoggi?

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De Wekdienst van dinsdag 23 oktober.

Er waait een stevige noordwestenwind en het is tamelijk bewolkt, vooral in het noordoosten kan soms een beetje regen vallen. Het wordt 13 tot 15 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Turkse president Erdogan geeft vandaag een verklaring over de dood van de Saudische journalist Khashoggi. Hij doet dat op een bijeenkomst van zijn AK-partij.
  • Cabinepersoneel van Ryanair op vliegveld Eindhoven legt voor 24 uur het werk neer. Het is een actie tegen de voorgenomen sluiting van Eindhoven als Ryanair-basis. Het is onduidelijk wat het voor vluchten betekent.
  • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vandaag en morgen in het Verenigd Koninkrijk. Het staatsbezoek moet - een half jaar voor de brexit - de band tussen de landen herbevestigen.
  • De langste zeebrug ter wereld gaat open. De brug is 55 kilometer lang en verbindt Hong Kong met Macau en de rest van China.

De (nu nog lege) zeebrug AFP

  • Ajax kan vanavond een belangrijke stap zetten op weg naar de laatste zestien van de Champions League. De Amsterdammers ontvangen, na de overwinning op AEK Athene en het gelijkspel tegen Bayern München, de Portugese koploper Benfica om 21.00 uur in de Johan Cruijff Arena. Het duel is live te volgen via een liveblog in de NOS-app en bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft in een verklaring stilgestaan bij het overlijden van Wim Kok. Clinton schrijft dat hij rouwt om de dood van de oud-premier en dat hij hem wil bedanken voor zijn staat van dienst en visie.

Volgens Clinton had Kok oog voor de "kansen die de wereldeconomie aan mensen bood" maar ook voor waarden als gelijkheid, het gezin en sociale ontwikkeling. De oud-president vindt dat Koks nalatenschap niet moet worden onderschat. "Zijn respectvolle manier van leidinggeven zou nog altijd een voorbeeld moeten zijn", aldus Bill Clinton.

Kijk naar een overzicht van de carrière van Wim Kok:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wim Kok had gezag in binnen- en buitenland

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Varkenshoudster Annechien ten Have uit het Groningse Beerta heeft als eerste een varkensstal gebouwd waar zij varkensvlees met twee sterren produceert. En dat is helemaal volgens de strenge criteria van de Dierenbescherming. "Ze heeft haar nek enorm uitgestoken en het is de vraag of de consument dit vlees met twee sterren oppikt", zegt directeur Co'tje Admiraal van de Dierenbescherming.

Twee sterren betekent veel meer leefruimte voor de varkens. Ze kunnen naar buiten en beschikken over veel stro. "De varkens kunnen wroeten. Er is gewoon veel meer voor ze te beleven dan in een stal met één ster", zegt Ten Have. "En ook castreren we de mannetjes niet en mogen ze allemaal hun krulstaart houden."

Annechien ten Have bij haar twee-sterren-varkens. NOS

Fijne dag!

STER Reclame