Julia Louis-Dreyfus met haar man en haar moeder Reuters

Comedyprijs voor Seinfeld-ster Julia Louis-Dreyfus

time icon

De actrice Julia Louis-Dreyfus is in het Kennedy Center in Washington onderscheiden met de prestigieuze Mark Twain-prijs voor Amerikaanse humor.

Louis-Dreyfus werd vooral bekend door haar rol als de neurotische Elaine Benes in de succesvolle comedy-serie Seinfeld in de jaren 90. Sinds 2012 is ze te zien in Veep als de grofgebekte Amerikaanse vicepresident Selina Meyer. Ook deed ze mee in talloze sketches in het televisieprogramma Saturday Night Live.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd Louis-Dreyfus in het zonnetje gezet door talloze collega's. Jerry Seinfeld roemde haar timing en noemde haar het "geheime ingredi├źnt" van de serie waarvan tussen 1989 en 1998 180 afleveringen werden uitgezonden. In de serie speelde Louis-Dreyfus zijn ex-vriendin.

'Vreselijk slechte danser'

Saturday Night Live-actrice Tina Fey, die de Mark Twain-prijs in 2010 kreeg, noemde Julia Louis-Dreyfus "een ijskoude komediemachine die de menselijkheid en gebreken van haar personages feilloos blootlegt".

"Julia is niet bang om onaangenaam te zijn, niet op het scherm en niet in persoon. Julia liet Elaine egoïstisch, kleinzielig en sarcastisch zijn en een vreselijk slechte danser."

Kijk hieronder naar een compilatie van Elaine Benes-momenten in Seinfeld:

Julia Louis-Dreyfus kreeg in 1996 een Emmy Award voor haar rol in Seinfeld. Voor haar hoofdrol als Selina Meyer in Veep won ze zes opeenvolgende jaren de Primetime Emmy Award voor vrouwelijke hoofdrol en is daarmee de actrice die het vaakst bekroond werd voor dezelfde rol.

Borstkanker

Het zevende seizoen van de serie moest worden uitgesteld omdat bij Louis-Dreyfus vorig jaar borstkanker werd geconstateerd en ze daarvoor behandeld moest worden.

Bij het in ontvangst nemen van de prijs maakte Louis-Dreyfus een paar toespelingen op de pasbenoemde rechter Brett Kavanaugh. De actrice zat op dezelfde school als Christine Blasey Ford, die zegt dat Kavanaugh haar heeft aangerand, en ze ondertekende in september een brief om Blasey Ford te steunen.

Julia Louis-Dreyfus is de 21ste die de Mark Twain-prijs in ontvangst mag nemen en de zesde vrouw. Een aantal van haar voorgangers zijn Whoopi Goldberg, Eddie Murphy, Lily Tomlin, Bill Murray en Bill Cosby. Die laatste heeft zijn prijs na zijn veroordeling voor seksueel misbruik eerder dit jaar moeten inleveren.

STER Reclame