De migrantenkaravaan, op weg naar de VS
NOS Nieuws

Trump dreigt hulp aan Midden-Amerika te schrappen

President Trump heeft drie Midden-Amerikaanse landen gedreigd met het stopzetten van Amerikaanse financiële hulp. De president reageert op de karavaan van duizenden migranten uit Midden-Amerika, die via Mexico noordwaarts loopt, in de richting van de VS.

"Guatemala, Honduras en El Salvador zijn niet in staat gebleken hun inwoners te beletten om naar de VS te komen", twittert Trump. Daarom wil hij snijden in de "grootscheepse" hulp van de VS voor die landen, of de geldstroom helemaal laten opdrogen.

De VS stuurt jaarlijks 181 miljoen dollar naar de drie landen, waarvan een deel is bestemd voor de strijd tegen narcotica, iets wat direct in het belang van de VS zelf is. Overigens is de hulp aan Guatemala, Honduras en El Salvador vorig jaar onder Trump al aanzienlijk gekrompen.

Trump zegt dat de langzaam optrekkende karavaan een "nationale noodsituatie" kan creëren, en dreigde eerder al het leger naar de Mexicaans-Amerikaanse grens te sturen. Misdadigers en "onbekende personen uit het Midden-Oosten" zouden zich onder de Hondurezen en andere migranten hebben gemengd.

Politie hindert karavaan niet

Honderden migranten probeerden vrijdag Mexico binnen te komen, maar werden tegengehouden door de grenspolitie. Duizenden vooral Hondurese migranten arriveerden afgelopen weekend vanuit Guatemala in de grensstad Tapachula. De Mexicaanse politie houdt de groep in de gaten, maar laat die wel verder trekken.

De migranten zeggen dat ze vluchten voor armoede en geweld in hun woongebieden.

President Trump scherpt de discussie over migranten aan in de aanloop naar de midterm-verkiezingen voor het Congres op 6 november. Hij verwijt de Democraten dat ze dwarsliggen bij het invoeren van strengere immigratieregels en noemt de huidige wetgeving lachwekkend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl