NOS | ANP

Wekdienst 22/10: landelijke griepprik-campagne begint en wat doet Serious Request?

time icon

Goedemorgen! Vandaag gaat de landelijke campagne voor de griepprik van start en begint de rechtszaak rond peuter Insiya. Ook maakt 3FM meer bekend over de Serious Request-actie van dit jaar.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van maandag 22 oktober.

Vanochtend kan er in de oostelijke helft van het land nog wat regen vallen. Vanuit het westen wordt het droog en geleidelijk klaart het op. Het wordt zo'n 13 graden bij een meest matige noordelijke wind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtszaak rond de ontvoering van de peuter Insiya gaat van start. Het meisje uit Amsterdam werd in 2016 ontvoerd naar India, waar ze nu met haar vader woont. Zes mannen staan terecht. Ze zouden hebben geholpen bij de kidnapping.
  • De landelijke campagne voor de griepprik gaat van start. Zo'n 6 miljoen Nederlanders hebben een uitnodiging gekregen om de prik te halen. Minister Bruins krijgt hem vandaag als eerste.
  • NPO 3FM maakt meer informatie bekend over Serious Request. Dit jaar wordt er een andere route bewandeld; geen Glazen Huis meer, maar dj's die het land in trekken om geld in te zamelen voor het Rode Kruis.

Wat heb je gemist?

De Saudische koning Salman en kroonprins Mohammed hebben gebeld met de zoon van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi. Het koningshuis heeft zijn condoleances overgebracht aan Salah Khashoggi. Over de inhoud van het gesprek zijn geen details bekendgemaakt.

Twee weken lang ontkende het land dat het iets te maken had met de verdwijning, en deed alle berichten over een doodseskader dat hem in stukken had gehakt af als onzin, maar bevestigde dit weekend toch dat Khashoggi was gedood. 18 mensen zijn opgepakt.

De zaak rondom Khashoggi werd gisteravond nog even op een rijtje gezet in Zondag met Lubach:

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Noorse leider van een beroemde Britse commandoactie uit de Tweede Wereldoorlog, Joachim Rønneberg (99), is overleden. Samen met Britse commando's en het Noorse verzet vernietigde hij in 1943 de fabriek in Noorwegen waar de Duitsers zwaar water voor hun atoomwapenproject produceerden.

De spectaculaire actie inspireerde schrijvers, documentairemakers en speelfilmproducenten. De bekendste verfilming is Heroes of Telemark (1965) met Kirk Douglas en Richard Harris. Volgens Rønneberg was deze verfilming een "kansloze" weergave van de werkelijkheid.

De film (van ruim twee uur) is hieronder te bekijken:

Fijne dag!

STER Reclame