Premier Morrison biedt in het parlement zijn excuses aan AFP

De Australische regering heeft excuses aangeboden voor het seksueel misbruik van kinderen dat op grote schaal in het land heeft plaatsgevonden. Een onderzoekscommissie trok in december een beerput erover open: tienduizenden kinderen, veelal in de omgeving van de kerk, werden decennialang misbruikt.

Premier Morrison gaf geëmotioneerd toe dat de staat er niet in geslaagd is om de kinderen te beschermen tegen de "kwaadaardige en duistere" misdrijven.

Honderden slachtoffers en familieleden waren naar het parlement in Canberra gekomen om excuses van de regering te horen. "Australië heeft lang niet geluisterd, niet geloofd en geen gerechtigheid geboden. Sorry", zei Morrison. "Ik zeg nu simpelweg: ik geloof jullie, wij geloven jullie, jullie land gelooft jullie."

"Voor veel slachtoffers is het een bevrijding dat de regering eindelijk het leed erkent dan hen is aangedaan", zegt correspondent Robert Portier. "Toch gaan de excuses voor anderen niet ver genoeg. Ze willen ook een compensatieregeling, die ze waarschijnlijk ook krijgen. Bovendien willen ze dat de aanbevelingen van de onderzoekscommissie worden opgevolgd."

Fel verzet

Het merendeel van de ruim 400 aanbevelingen worden volgens Portier uitgevoerd. Zo wil de commissie het voortaan strafbaar maken als instanties als scholen, sportclubs of kerken er niet in slagen om kinderen beter te beschermen. Niet alle aanbevelingen worden even positief ontvangen, vooral de aanbevelingen die te maken hebben met het katholicisme kennen weerstand.

"De Rooms-Katholieke Kerk verzet zich fel tegen het advies om het biechtgeheim en het celibaat af te schaffen", zegt Portier. "Zij zeggen dat beide horen bij het priesterschap, en dat dat niet veranderd kan worden."

De onderzoekscommissie deed vijf jaar lang onderzoek naar het misbruik. Zestig procent van het misbruik vond plaats bij de Rooms-Katholieke Kerk.

Honderden slachtoffers kijken naar de toespraak van Morrison EPA

STER reclame