Studio Voetbal 21 oktober 2018
NOS Voetbal

Van Hooijdonk wil NAC helpen, maar weet nog niet hoe

De uitersten in de eredivisie komen ter sprake in Studio Voetbal. Van de crisis bij NAC en FC Groningen tot de overmacht van PSV en Ajax. We beginnen met de bodem, bij nummer 17 NAC Breda en nummer 18 FC Groningen.

Eind september ontsloeg NAC technisch directeur Hans Smulders. Iets voor Pierre van Hooijdonk die functie? "Eigenlijk zijn we daar nog niet over uit", zegt de oud-speler van NAC. "Ik ben wel gepolst om te kijken om NAC te helpen. Dat wil ik wel. In wat voor hoedanigheid moeten we nog bekijken. Er zijn verschillende opties denkbaar."

Van 1991 tot 1995 en in het seizoen 2005/2006 was Van Hooijdonk als speler actief voor NAC. Zoon Sydney maakt momenteel deel uit van de A-selectie. De 18-jarige aanvaller kwam twee keer als invaller in de ploeg, waaronder zondag tegen Willem II (2-2).

Van Hooijdonk: 'NAC heeft te weinig kwaliteit om te overleven in eredivisie'

"Het probleem is de selectie", zegt Van Hooijdonk. "Iedereen kan zien dat er te weinig kwaliteit is om te overleven in de eredivisie. Er is te weinig creativiteit en er zijn te weinig goals. Alleen Mitchell te Vrede en Mikhail Rosheuvel scoren een voldoende. Er moet wat gebeuren."

Nijland: 'Overtuigd dat we beter kunnen'

Ook hekkensluiter FC Groningen heeft het zwaar. Algemeen directeur Hans Nijland geeft in de uitzending een reactie, met in de studio het luisterende oor van ex-FC Groningen-speler Jevgenij Levtsjenko. "Met zijn allen zijn we ervan overtuigd dat we beter kunnen met deze groep, maar feit is wel dat we hier staan", zegt Nijland. "Logisch dat we zorgen hebben."

"Positief is dat er budget is om in de winterstop wat te doen", voegt Nijland toe. "Maar dan moeten het wel echte versterkingen zijn. We hebben nog steeds goede spelers en jonge talenten. Het zit niet mee."

Nijland: 'Overtuigd dat we beter kunnen'

Aan een trainerswissel en daarmee ontslag voor Danny Buijs denkt Groningen niet. "Daar is geen discussie over en zal geen moer helpen. Ik heb Danny net nog aan de lijn gehad. Ik heb veel respect en waardering voor zijn inzet."

'Matigheid troef achter PSV en Ajax'

Aan de top van de eredivisie staan het ongenaakbare PSV en Ajax, die zaterdag geen kind hadden aan respectievelijk FC Emmen (6-0) en sc Heerenveen (0-4). "Het gat tussen PSV en Ajax en de rest is groot. Het is leuk om te zien, maar matigheid troef", zegt Kees Jansma.

De vraag is nu hoe PSV en Ajax het deze week in de Champions League gaan doen tegen Tottenham Hotspur (woensdag) en Benfica (dinsdag). "PSV zit in een flow en ze kunnen winnen", zegt Levtsjenko.

Een andere vraag is hoelang Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt nog in Amsterdam spelen. De twee sieren bijna dagelijks de Spaanse sportpagina's en worden vooral gelinkt aan FC Barcelona. "Deze twee namen worden nu wel heel vaak genoemd", zegt Van Hooijdonk.

'Hoop dat De Jong en De Ligt nog even blijven'

"Wij denken maar dat ze daar (bij FC Barcelona, red.) direct gaan voetballen, maar zo denken die clubs helemaal niet", voegt Van Hooijdonk toe.

"Ze worden daar nummer 12 tot en met 20 en als het sneller gaat, is dat meegenomen", aldus Jansma.

"Ik zou een tussenstap doen, bij een club als Tottenham of Liverpool", adviseert Levtsjenko. "Niet meteen naar Barcelona."

"Ik denk aan mezelf en hoop dat ze nog even blijven", zegt Jansma. "Deze twee jongens hebben een geweldige toekomst. Nog een jaartje Champions League is niet slecht voor je loopbaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl