Een huis in Schiedam met zonnepanelen
NOS Nieuws

2018 (nu al) droomjaar voor zonnepaneel-eigenaren

  • Roselien Herderschee

    redacteur Binnenland

  • Roselien Herderschee

    redacteur Binnenland

De herfst is nog jong, het einde van het jaar nog best ver weg, en toch hebben veel eigenaren van zonnepanelen nu al de totale opbrengst van vorig jaar gehaald of zelfs overtroffen.

De gemiddelde opbrengst van 2018 ligt tot nu toe aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. En nog hoger vergeleken met het langjarig gemiddelde van 1981 tot 2010. Dat blijkt uit afzonderlijke berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en de Universiteit Utrecht, op verzoek van de NOS.

In deze video de antwoorden op vijf vaak gestelde vragen over zonne-energie. Is het bijvoorbeeld slim om zonne-energie zelf op te slaan thuis? En kunnen zonnepanelen ook te veel energie opwekken?

Video: vijf vragen over zonne-energie

"Met ook nog de afgelopen zonnige oktoberweken gaan we echt toe naar een recordopbrengst", zegt Wilfried van Sark, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit Utrecht.

In de periode januari tot en met midden oktober, brachten zonnepanelen vergeleken met het langjarig gemiddelde zo'n tien tot vijftien procent meer op, afhankelijk van waar je woont in Nederland.

"Ik mag niet klagen", zegt Peter Kuijlaars. Sinds vijf jaar prijken er twaalf zonnepanelen op het dak van de familie Kuijlaars in Etten-Leur. "Het gaat uitstekend met de opbrengst. De afgelopen drie jaren waren al goed, maar dit jaar lijkt een nieuw record te worden."

Dat denkt ook Pierre Gerrissen, van het bedrijf dat de opbrengst van de zonnepanelen bij Kuijlaars monitort. Zijn bedrijf monitort de prestaties van zo'n 6000 zonnepaneel-installaties in Nederland. "Veel van onze klanten zitten nu al op de voorspelde jaaropbrengst."

Kou en felle zon is het best

De meeropbrengst van dit jaar lijkt vooral te danken aan een opvallend hoge opbrengst in de maanden mei en juli. In juni, augustus en september was de opbrengst gemiddeld. Ook in februari was de opbrengst opvallend hoog.

Het is niet zo dat een lange, warme zomer automatisch betekent dat zonnepanelen bovengemiddeld presteren. Zonnepanelen zijn namelijk blij met zon, maar niet per se met warmte, legde Wim Sinke eerder bij ons uit. Als hoogleraar zonne-energie (UvA) is hij tevens verbonden aan TNO.

De perfecte combinatie voor maximale opbrengst is kou en felle zon. Maar omdat de zon vaker en langer schijnt in de zomer, weegt dat voordeel ruimschoots op tegen het nadeel van hitte. "We hebben in een aantal maanden van dit jaar aanzienlijk meer zonlicht gehad dan andere jaren. De winst die je krijgt door dat extra zonlicht, is veel hoger dan het negatieve effect van de warmte", zegt Sinke.

570 euro per jaar

Naar schatting liggen er inmiddels ruim 12 miljoen zonnepanelen in Nederland. Verspreid over huizen, in weilanden etc. Het aantal huishoudens met zonnepanelen is in een paar jaar tijd flink gestegen en wordt inmiddels geschat op bijna 700.000, zo'n tien procent van het totaal aantal huishoudens.

Hoe merken die huishoudens zo'n goed zonne-energie jaar in hun portemonnee? "Normaal levert een set van tien zonnepanelen zo'n 500 euro per jaar op, dit jaar zal dat zo'n 70 euro meer zijn", zegt Puk van Meegeren, energieadviseur bij Milieu Centraal.

"Als je vaker, langere tijd, zulke condities hebt, zal dat zich dus ook vertalen naar een kortere terugverdientijd van de investering in de panelen", zegt Van Meegeren. "Maar het is natuurlijk niet gezegd dat volgend jaar hetzelfde gaat zijn".

Aantrekkelijk

Op dit moment is het nog zo dat de zogeheten salderingsregeling het financieel aantrekkelijk(er) maakt om te investeren in zonnepanelen. Daardoor krijgen zonnepaneel-eigenaren nu nog een gunstige vergoeding als zij meer stroom opwekken dan ze zelf nodig hebben en deze stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dat geldt overigens alleen zo lang je op jaarbasis niet meer elektriciteit aan het net levert, dan dat je ervan tapt.

Maar de regering vindt die regeling te duur worden. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is aan het kijken hoe hij die kan versoberen. Een nieuwe regeling had moeten ingaan in 2020, maar dat wordt waarschijnlijk op zijn vroegst 2021. De huidige regels blijven dus nog zeker twee jaar bestaan, ook voor mensen die nu zouden willen beginnen met zonnepanelen.

"Het gaat de regering trouwens niet alleen om geldbesparing", zegt Wim Sinke. "Als we naar grootschalige toepassing willen, is het goed om het eigen gebruik van zelf opgewekte stroom zo groot mogelijk maken. Daar is nu geen financiële prikkel voor, omdat je net zo veel terugkrijgt voor teruggeleverde, als voor zelf gebruikte stroom."

Minister Wiebes schat dat met de nieuwe regeling huishoudens en bedrijven die zelf groene stroom opwekken, hun investering in zonnepanelen, nog steeds in ongeveer zeven jaar kunnen terugverdienen. Hoe de nieuwe regeling er verder uit komt te zien, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl