Toon Gispen
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Liedjesschrijver en Utrechtse oud-wethouder Toon Gispen overleden

Tekstschrijver en oud-wethouder van Utrecht Toon Gispen is overleden. Dat bevestigt het Utrechtse gemeentebestuur. Hij was al geruime tijd ziek. Gispen werd 80 jaar.

Gispen was van 2001 tot en met 2005 wethouder voor Leefbaar Utrecht, de partij van Henk Westbroek en Broos Schnetz. Hij had onder meer cultuur in zijn portefeuille. In die rol was hij betrokken bij het ontstaan van muziekcentrum TivoliVredenburg en het Nijntje Museum en was hij verantwoordelijk voor de Culturele Zondagen in de stad.

In 2005 vertrok hij als wethouder. Gispen was in zwaar weer geraakt na fouten die hij had gemaakt rond het Centraal Museum. Zo had hij onder meer een depot voor het museum aangekocht, zonder de gemeenteraad daarover in te lichten, schrijft RTV Utrecht.

Burgemeester Jan van Zanen zegt dat Utrecht veel dank is verschuldigd aan de oud-wethouder. "Hij heeft veel van zijn creatieve initiatieven in praktijk gebracht door anderen voor zijn ideeën enthousiast te maken. Dat kon hij als geen ander met zijn fijne pen en welbespraaktheid."

Lang voor zijn politieke periode schreef hij, soms samen met anderen, teksten voor nummers die tot klassiekers uitgroeiden. Van zijn hand waren onder meer Margrietje van Louis Neefs en Niemand laat zijn eigen kind alleen van Willy en Willeke Alberti.

In 2004 zei Gispen tegen de Volkskrant: "Ik ben zeer woordgericht. Taal is misschien wel de hoogste vorm van werkelijkheid. In taal kun je alles uitdrukken, taal bindt mensen. Ik kan pakkend Nederlands schrijven. Voor mij is bij liedjes de tekst belangrijker dan de melodie. Ik heb altijd wat met taal gedaan. Voor de televisie gewerkt, daarna reclame, communicatie."

Toon Gispen werd op 8 juli 1938 geboren. Zijn moeder was lerares Nederlands. Zijn vader, die classicus was, overleed toen Gispen 9 jaar was.

Advertentie via Ster.nl