NOS Sport

Alles wat je moet weten over de WTA Finals, mét Bertens

Bertens: 'Enige doel dit jaar was om meer te genieten'

Kiki Bertens is de eerste Nederlandse tennisster in 22 jaar die mag meedoen aan de WTA Finals, het prestigieuze eindejaarstoernooi in Singapore voor de acht beste speelsters van het jaar, dat zondag van start gaat. Wat staat er deze week voor haar op het spel?

De inzet op de 'BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SDC Global', zoals het toernooi voluit heet, is een totaal van zeven miljoen dollar (ruim zes miljoen euro) aan prijzengeld én de officieuze wereldtitel voor de winnares.

Officieuze wereldtitel

De eerste groepswedstrijden worden vandaag gespeeld, in de witte groep. Maandag is het de beurt aan de speelsters in de rode groep, die van Bertens. De twee beste tennissters uit beide groepen plaatsen zich voor de halve finales. De finale staat zondag 28 oktober op het programma.

Bertens, die zich als nummer negen van de wereld eigenlijk net niet had geplaatst, maar als invalster voor de geblesseerde Simona Halep toch een ticket ontving voor het prestigieuze eindejaarstoernooi, ontvangt zonder te spelen al 151.000 dollar aan startpremie, omgerekend 131.133 euro. Per overwinning komt daar nog eens 153.000 dollar bij.

Mocht ze de finale halen, verdient ze 700.000 dollar. Mocht ze de finale winnen, verdient ze 1,85 miljoen dollar, omgerekend ruim 1,6 miljoen euro.

Debutanten

Bertens neemt het in de rode groep op tegen Angelique Kerber, Naomi Osaka en Sloane Stephens. Kerber is bij afwezigheid van Halep de nummer één van de plaatsingslijst.

Kiki Bertens mocht de Billie Jean King-trofee alvast bewonderen

Osaka (als derde geplaatst) en Stephens (5) debuteren op het eindejaarstoernooi. Of dat een voordeel is voor Bertens (8), valt te bezien. Doorgaans presteert ze tegen deze speelsters minder goed dan tegen de vier tennissters in de witte groep: Caroline Wozniacki (2), Petra Kvitová (4), Jelena Svitolina (6) en Karolina Plísková (7).

Van de laatste vijf winnaressen doen er slechts twee mee in Singapore: Wozniacki (2017) en Kvitová (2011). Dominika Cibulková (winnares in 2016), Agnieszka Radwanska (2015) en vijfvoudig winnares Serena Williams plaatsten zich niet.

Kiki Bertens en haar tegenstanders tijdens de fotoshoot voor de WTA Finals

Dat er nu een Nederlandse speelster mee mag doen, is niet zo gewoon. Bertens is pas de vierde in het enkelspel. Tine Zwaan (1973), Betty Stöve (1973, 1974, 1976, 1977 en 1978) en Brenda Schultz-McCarthy (1994, 1995, 1996 en 1997) gingen haar voor.

Laatstgenoemde haalde in 1995 de halve finales, waarin ze verloor van de Duitse Anke Huber.

Stöve deed tijdens haar vijf optredens ook mee aan het dubbelspel en haalde daarin ook vijfmaal de finale. Ze pakte zelfs driemaal de titel, met telkens een andere partner: Billie Jean King (1976), Martina Navratilova (1977) en Françoise Dürr (1979).

Dubbelspel: Bollegraf, Bertens én Schuurs

Na Stöve waren er nog twee Nederlandsen die het goed deden in het dubbelspel: Manon Bollegraf bereikte in 2000 met de Amerikaanse Nicole Arendt de finale, waarin het duo verloor van Martina Hingis/Anna Kournikova. En Bertens verloor vorig jaar nog met de Zweedse Johanna Larsson de finale van het dubbel Timea Babos/Andrea Hlavácková.

Deze editie doet Demi Schuurs mee. Zij heeft zich met de Belgische Elise Mertens als vijfde geplaatst voor de WTA Finals.

Martina Navratilova in 1993 op de Virginia Slims Championships; ze won het eindejaarstoernooi twaalf keer

Sigarettenmerk in 1972

De eerste editie van de WTA Finals werd in 1972 op gravel gespeeld en kreeg de naam mee van de hoofdsponsor, een sigarettenmerk: Virginia Slims Championships. Door de jaren heen veranderden zowel de naam, de ondergrond als de locatie veelvuldig.

Via Florida, Los Angeles en New York verliet het toernooi in 2006 definitief de Verenigde Staten. Na twee jaar in Madrid volgden Doha, Istanbul en Singapore als gastheren. Vanaf 2019 wordt het toernooi in China gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl