De teruggevonden resten van Luzia worden getoond AFP

Een topstuk van het Nationale Museum van Brazilië in Rio de Janeiro blijkt de verwoestende brand van begin vorige maand te hebben overleefd. Het oudste fossiel van het land is grotendeels intact teruggevonden in het puin.

Het gaat om de resten van 'Luzia', een vrouw die 12.000 jaar geleden op het continent woonde. Bij het uitkammen van het uitgebrande gebouw werden de botten teruggevonden in een kluis.

Reconstructie en de schedel van Luzia AFP

Het fossiel is opvallend goede staat, jubelt het museum. Zo'n 80 procent van de resten zijn teruggevonden, de schedel is zelfs nog compleet. Het fossiel is wel uiteengevallen doordat de lijm de hitte van het vuur niet kon weerstaan.

Volgens de directeur van het museum zijn er nog meer belangrijke stukken teruggevonden na de brand. Details wilde hij niet geven zolang het onderzoek nog niet is afgerond.

Migratie

Luzia werd in 1975 gevonden in een grot bij de stad Belo Horizonte. De vondst bewees dat het continent in twee periodes werd bevolkt. Haar naam verwijst naar dat andere beroemde skelet van een mensachtige, Lucy.

Door de brand in het Nationale Museum ging op 3 september het oudste wetenschappelijke instituut van Brazilië totaal verloren. Er zijn plannen om het museum weer op te bouwen, maar dat zal miljoenen euro's kosten en jaren duren.

STER reclame